Het politieprotest op de snelweg, dat woensdagochtend in het noorden van het land is begonnen, heeft langzaam rijdend verkeer tot gevolg.

Vanuit Groningen gingen om 07.00 uur zo'n 20 tot 25 politiewagens en wat motoren de weg op, naar het westen richting Afsluitdijk en naar het zuiden richting Nijmegen.

Rond het middaguur vertrok de stoet via de A4 richting Den Haag. Daarbij rijden ze met een gangetje van 60 kilometer per uur over de volle breedte van de weg.

In iedere politieregio vormt zich een nieuwe colonne politievoertuigen, die dan de plek van de vorige inneemt.

Volgens voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP, ook in Groningen bij het vertrek aanwezig, sluiten zich onderweg nog meer voertuigen aan bij de actie. 

Rond 19.30 uur is het eind van de actie in Limburg voorzien. Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers woensdag dan ook voor hinder op de snelwegen vanwege de acties en de verkeersinformatie goed in de gaten te houden.

Passeren

Op de A28 bij Beilen ging de actievoerende politie wel even van de snelweg af om het verkeer erachter te laten passeren. Er was een file van zes kilometer ontstaan. 

De politiewagens en -motoren, die langzaam over de hele weg rijden, gingen even een parkeerplaats op zodat de stoet erachter vrij baan kreeg.

Volgens de woordvoerder van het actiecentrum is dit beleid van tevoren afgesproken om de overlast voor het verkeer niet te groot te laten worden.

Video: Politieprotest veroorzaakt langzaam rijdend verkeer

Cao-conflict

De estafetteactie van de politie is bedoeld om aandacht te vragen voor het cao-conflict met minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). 

Naar verwachting zullen de politiebonden donderdagavond in een brief aan Van der Steur hun vertrouwen in de politietop opzeggen

Hinder

De acties gaan vanuit Groningen in de richting van de Randstad uit via de A7 (over de Afsluitdijk), A6 (Flevoland) en de A28 (Overijssel). Ook in Enschede is 's ochtends een vertrekpunt.

De verwachting is dat in de loop van de middag het verkeer rond Rotterdam in zuidelijke richting (op de A4, A13, A20 en A16) hinder ondervindt.

In de avondspits wordt hinder verwacht op de A58 richting Tilburg en Eindhoven en op de A2 tussen Eindhoven en Weert.

Petitie

Intussen heeft een petitie van Bezorgde Dienders, een platform van politiemensen, in een week tijd ruim 8.000 handtekeningen vergaard.

De petitie voor een betere politie-cao is gericht aan Van der Steur en de betrokken woordvoerders in de Tweede Kamer.

De Bezorgde Dienders vragen net als de vakbonden om loonsverhoging, na vier jaar op de nullijn te hebben gezeten. Verder pleiten ze voor het handhaven van het functioneel leeftijdsontslag, omdat het zware politiewerk voor veel agenten maar moeilijk is vol te houden tot het 67e levensjaar.

Het platform is naar eigen zeggen geen vakbond, maar 'stem van de werkvloer'.

Video: Beelden protestactie van de politie  (Bron: NU.nl/P. Engwerda)

Heeft u foto’s of video’s bij het protest, stuur ze in via WhatsApp

Beeld uploaden via NUfoto

(alleen als u in de file staat)

Bekijk de actuele situatie op de weg