Drie verdachten in het grote Haagse jihadproces blijven langer vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald.

De advocaten van de jihadverdachten vroegen de rechtbank vorige week onder anderen Azzedine C. en Rudolph H. vrij te laten uit voorarrest. Maar volgens de rechters zijn er te veel bezwaren om ze te laten gaan. Zo bestaat de kans dat ze vluchten.

De rechtbank heeft ook bepaald dat C., alias Abou Moussa, Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) niet mag horen. C. had daarom gevraagd omdat een getuige heeft gezegd dat Marcouch zou hebben geweten dat er een onderzoek liep, al voordat C. werd aangehouden.

Volgens de rechtbank is het niet aannemelijk geworden dat Marcouch zich actief met het onderzoek heeft bemoeid of dit zou hebben beïnvloed.

Ronselen

C. wordt verdacht van onder meer ronselen voor de jihad en opruiing. De Hagenaar was het bekendste gezicht van een groep radicale moslimjongeren, toen hij vorig jaar werd opgepakt.

Azzedine C. en Rudolph H. kwamen vorige week naar de rechtszaal, ondanks de door hen als vernederend ervaren visitatie die ze moeten ondergaan bij het verlaten van en terugkeren op de terroristenafdeling. Twee andere verdachten, Oussama C. (19) en Jordi de J. (21), bleven weg omdat ze zich anders hadden moeten laten visiteren.