De rechtbank heeft de 57-jarige Ronald ten C., die topadvocaat Gerard Spong ruim een half jaar bedreigde, een jaar lang gedwongen opname in een psychiatrisch ziekenhuis opgelegd. 

Dat blijkt dinsdag tijdens de zitting in Amsterdam. 

Ten C. is volgens het Openbaar Ministerie (OM) volledig ontoerekingsvatbaar. 

De uitspraak van de rechter komt overeen met de eis van het OM. Volgens deskundigen lijdt Ten C., die sinds 12 augustus vastzit, aan psychoses en schizofrenie, maar ontkent hij dit en weigert hij medicijnen te nemen.

Doodsbedreiging

Ten C. heeft eerder al bekend dat hij Spong in de periode van november 2013 tot juli vorig jaar meerdere e-mails stuurde waarin hij de raadsman met de dood bedreigt.

Hij deed dit naar eigen zeggen nadat hij op televisie beelden had gezien over een serie moorden, waar de advocaat, die volgens hem zijn biologische vader is, verantwoordelijk voor zou zijn. Ook zou Spong in zijn beleving 350 miljoen euro hebben verduisterd en tijdens de Tweede Wereldoorlog sluipschutter zijn geweest.

Rapport

In het rapport van het Pieter Baan Centrum staat dat een intensief behandel- en begeleidingstraject nodig is om de kans op herhaling van dergelijke dreigementen te reduceren. De rechtbank onderschrijft de bevindingen van de deskundigen.

Spong zei eerder tijdens de zitting dat hij wel wat gewend is als het gaat om bedreigingen. ''Maar deze spande de kroon. Ik voel me zeer bedreigd sinds ik die mails heb gekregen. Vooral omdat ze ondertekend waren met 'dienaar van God'. Dat gaf het enge gevoel dat ik te maken had met iemand die niet voor rede vatbaar was.''