Vorig jaar hebben 16.891 jongeren een Halt-straf uitgevoerd. Dat is een stabilisatie ten opzichte van de voorgaande jaren.

In 2013 kwamen 16.820 bij Halt terecht. Dat blijkt uit cijfers die NU.nl van Halt heeft ontvangen.

Ongeveer 27 procent van de straffen is opgelegd naar aanleiding van vermogensdelicten, zoals winkeldiefstal. Ook schoolverzuim (16 procent), vuurwerkovertredingen (11) en verstoring van de openbare orde (11) zijn vaak aanleiding voor een Halt-straf.

Ook ziet de organisatie een toename van het aantal zware delicten, zoals mishandeling of belediging van een ambtenaar in functie. In 2012 werd nog 9 procent van de straffen om die aanleidingen opgelegd. Vorig jaar groeide dat naar 19 procent.

Nieuwe werkwijze

Volgens Halt-directeur Arina Kruithof is die toename het gevolg van een nieuwe werkwijze binnen het jeugdstrafrecht. "Jongeren die voorheen een taakstraf van het Openbaar Ministerie kregen, krijgen daarmee de kans om hun strafbare gedrag recht te zetten met een Halt-straf."

In elke categorie zijn jongens veruit het vaakst de dader. Vooral bij vuurwerkovertredingen en baldadigheid zijn jongens vaak betrokken, in respectievelijk 97 en 92 procent van de Halt-straffen.

Katwijk

Relatief naar het aantal jongeren tussen de 12 en 18 jaar, zijn in Katwijk de meeste personen naar Halt doorgestuurd. Per duizend jongeren zijn daar 41 personen voor een straf doorverwezen.

Ook in Kampen (39), Uden (30) en Tilburg (30) werden relatief veel straffen uitgedeeld. In de kleine gemeenten Rozendaal en op de waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog werd geen enkele jongeren naar Halt doorverwezen.