In een flatgebouw in Heerlen heeft maandagochtend een grote explosie plaatsgevonden. Daarbij zijn drie gewonden gevallen. Eén van de slachtoffers is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. 

De twee anderen konden door de huisarts worden behandeld. De gewonden vielen buiten de flat, de flat stond leeg. Dat meldt de brandweer Limburg-Zuid.  

De bovenste etage van de flat aan de Van Weerden Poelmanstraat is grotendeels weggevaagd. De explosie veroorzaakte ook veel schade aan de omliggende woningen.

Uit voorzorg zijn tientallen woningen in de omgeving ontruimd en de gasleidingen afgesloten, de bewoners (ongeveer veertig) zijn opgevangen in een zorgcentrum. Medewerkers van het Rode Kruis staan de gedupeerde bewoners bij. 

"We willen er zeker van zijn dat alle woningen veilig zijn. Pas als dat zeker is, mogen de mensen terug naar huis'', aldus de zegsman.

De explosie deed zich maandagochtend om 08.00 uur voor. Mogelijk ging het om een gasexplosie, aldus de politie. 

Leeg

De woningcorporatie Wonen Zuid bevestigt tegenover NU.nl dat het deel waar de explosie plaatsvond leeg stond in verband met een renovatie. 

Volgens onbevestigde berichten werden op de bewuste etage in de flat onderhoudswerkzaamheden gepleegd. De woordvoerder van Wonen Zuid kan dit nog niet bevestigen. 

Speurhonden

Wel wordt er met speurhonden nog gekeken of onder het puin toch nog slachtoffers liggen. Vlakbij de flat is een aantal winkels gevestigd, waar ook sprake is van veel schade.

Er moet nog worden bekeken wanneer de honden de panden in kunnen vanwege mogelijk instortingsgevaar.

De brandweer kan om deze reden ook nog niet naar binnen.

'Enorme knal'

In de wijde omtrek gingen ruiten in woningen en winkels aan diggelen. Ook raakten puien van woningen in de buurt beschadigd.

Getuigen spreken van een "enorme knal''. Een van hen stond in de plaatselijke supermarkt aan de kassa, toen het op enkele tientallen meters afstand gebeurde. "Ik kreeg het dak op mijn kop'', zei hij.

"De caissière viel om, de ruiten klapten eruit, de deuren blokkeerden, een enorme chaos in de winkel. Buiten leek het wel oorlog.''

Volgens getuigen werden slachtoffers ter plaatse behandeld. In totaal zouden negen appartementen van de flat vernield zijn.

Video: Ravage in Heerlen na explosie

Burgemeester

Waarnemend burgemeester Frans Weekers spreekt van een verschrikkelijke ramp voor de bewoners. "Godzijdank valt het aantal gewonden mee. De bewoners zijn in shock'', zei Weekers, die in het zorgcentrum sprak met de gedupeerden. 

De opvang van de getroffen omwonenden krijgt volgens Weekers de eerste prioriteit. "Het belangrijkste is dat hun woningen veilig zijn. Deze worden nu eerst bouwkundig onderzocht. De veiligheid gaat voor alles.''

Heeft u foto’s of video’s bij dit nieuws, stuur ze in via WhatsApp.