
Voorzitter Louise Gunning vertrekt uit bestuur UvA
Dat heeft de universiteit zondag laten weten.
Om Gunnings vertrek wordt al weken gevraagd door protesterende studenten en docenten die het Maagdenhuis bezet hielden. Zij willen meer democratie en transparantie op de universiteit.
Louise Gunning zegt in een verklaring te hopen dat ''mijn vertrek de Raden van Toezicht de ruimte en de tijd geeft om een vernieuwd College van Bestuur samen te stellen. Een College van Bestuur dat in staat is om weer rust te brengen binnen de Universiteit van Amsterdam en in de komende tijd leiding te geven aan de modernisering, met als uitgangspunt het tienpuntenplan''.
Toonaangevend
Ze stelt verder dat de UvA door inzet van hoogleraren, wetenschappers, docenten en studenten is uitgegroeid tot een toonaangevende onderzoeksuniversiteit die internationaal hoog aangeschreven staat.
"We geven goed onderwijs, waardoor studenten van binnen- en buitenland heel bewust kiezen om bij ons te komen studeren.''
''Ik ben er trots op dat ik daar ook als bestuurder een bijdrage aan heb mogen leveren. Hiermee heeft de Universiteit van Amsterdam een uitstekende uitgangspositie om te moderniseren.''
Video: Voorzitter Louise Gunning vertrekt uit bestuur UvA
'Grote waardering'
De Raden van Toezicht laten weten respect te hebben voor het besluit van Gunning. Ze spreken ''grote waardering'' uit voor ''haar onvermoeibare inzet voor beide instellingen''.
De raden gaan nu praten met alle betrokken partijen om zo snel mogelijk tot een ''breed gedragen'' oplossing te komen.
Ook de Vereniging van Universiteiten (VSNU) heeft respect voor "het moedige besluit'' van Gunning. Voorzitter Karl Dittrich zegt haar veel dank verschuldigd te zijn voor haar grote betrokkenheid bij de VSNU.
"Vanuit haar functie aan de UvA was ze lid van het Algemeen Bestuur van de VSNU en vervulde ze de rol van vicevoorzitter van de VSNU. Als vicevoorzitter heeft ze een belangrijke en waardevolle bijdrage geleverd aan universiteitsbrede discussies ten gunste van de gehele universitaire gemeenschap.''
Docenten
De protesterende docenten zijn blij met het besluit. "We zijn geen roepende in de woestijn geweest. Er is geluisterd naar een groot deel van de academische gemeenschap", aldus een woordvoerster van Rethink, waarin protesterende docenten zijn verenigd.
"Het college van bestuur kan nu in een nieuwe samenstelling op een nieuwe manier over de onderwerpen gaan praten waar het de laatste tijd over gaat. We hopen niet dat de post wordt opgevuld door een oud-politicus of een doorgewinterde bestuurder. We zoeken iemand die denkt en doet in samenspraak met de studenten en de docenten."
Studenten
De studenten die enkele weken lang het Maagdenhuis in Amsterdam bezetten uit onvrede met de leiding van de UvA zijn verheugd over het vertrek van Gunning. "Nu hopen we dat de rest van het bestuur ook volgt'', zegt een woordvoerder. Volgens hem komt er nu ruimte voor een democratisch gekozen bestuur.
LSVB-voorzitter Tom Hoven noemt het vertrek "onvermijdelijk en heel verstandig. Zij heeft in de afgelopen tijd een leidende rol gehad in een aantal zaken die niet goed zijn geweest voor de universiteit."
Hoven noemt onder andere de ontruiming door de politie van het bezette Maagdenhuis waar studenten hun intrek hadden genomen. Die ontruiming was volgens de bezetters zelf niet nodig (omdat ze van plan waren er vrijwillig uit te gaan) en ging gepaard met geweld door de politie.