De man die in Amsterdam witte heroïne heeft verkocht, wordt verdacht van poging tot moord op drie Deense toeristen.

Dat meldt de NOS zaterdagochtend. Ook zit de man vast op verdenking van drugshandel. 

De drie toeristen werden eind februari in Amsterdam onwel na het gebruik van witte heroïne dat werd verkocht als cocaïne. De Denen van 21, 22 en 24 jaar werden opgenomen in het ziekenhuis.

In 2014 kwamen er al drie Britten om het leven na het gebruik van witte heroïne. Tientallen andere personen moesten de afgelopen maanden in het ziekenhuis behandeld worden na gebruik van de heroïne. 

Het staat nog niet geheel vast of de gearresteerde man ook de persoon was die de heroïne heeft verkocht aan de toeristen die uiteindelijk zijn overleden, aldus het Openbaar Ministerie. "Maar het onderzoek kan nog anders uitwijzen."

Melden

De 42-jarige verdachte meldde zich begin deze maand zelf bij de politie, nadat beelden van hem vertoond waren in Opsporing Verzocht. Sindsdien zat hij in beperkingen, maar die zijn inmiddels opgeheven. Maandag bepaalt de rechter of de man langer vast moet zitten.

De verdachte zei eerder niet te weten dat het om witte heroïne ging in plaats van cocaïne. Nadat het niet gelukt was om de handelaar te lokaliseren, zou hij hebben besloten zichzelf aan te geven. 

Campagne

Amsterdam begon eind februari een grote campagne om mensen te waarschuwen voor de straatdealer die witte heroïne als cocaïne verkocht. Met matrixborden, posters en folders werden vooral jonge toeristen gewaarschuwd.