De raad van toezicht buigt zich over de vraag of het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) nog wel aan kan blijven, nu de twee centrale medezeggenschapsraden het vertrouwen hebben opgezegd.

De raad hoopt ''zo spoedig mogelijk’’ met een reactie te komen, liet het vrijdag weten.

De Centrale Studentenraad (CSR) en de Centrale Ondernemingsraad (COR) spraken zich vrijdag na een vergadering uit tegen het huidige bestuur.

Zij oordelen dat het bestuur ''in de huidige samenstelling niet in staat is om in samenwerking met de academische gemeenschap vorm te geven aan de koers van de Universiteit van Amsterdam". De raad van toezicht laat weten hier kennis van te hebben genomen en zich te beraden op vervolgstappen. Het bestuur van de UvA zegt dit af te wachten.

Boze studenten en docenten bezetten uit protest wekenlang het Maagdenhuis, het bestuurspand van de Universiteit van Amsterdam. Zaterdag maakte de politie een einde aan de actie.

Vrij

Bij de ontruiming werden tien actievoerders opgepakt. De laatste twee actievoerders zijn vrijdag vrijgelaten. De twee zaten in vreemdelingenbewaring omdat zij weigerden hun naam prijs te geven.

Twee dagen na de ontruiming protesteerden naar schatting duizend studenten en docenten van de UvA bij gebouwen van de universiteit in het centrum van de stad. De demonstranten liepen in een protestmars van het faculteitsgebouw aan de Roetersstraat naar een gebouw in de Binnengasthuisstraat.

Video: Beelden van de ontruiming