Het coalitieoverleg over de opvang van illegalen dat donderdag om 16.00 uur zou plaatsvinden is opgeschort.

Het overleg gaat vrijdag na de ministerraad verder.

Bronnen rond het overleg hebben berichtgeving van De Telegraaf daarover donderdag bevestigd. De partijen willen tot rust komen. Het debat was woensdagnacht tot 03.00 uur doorgegaan. 

''Het is lastig. Daarom gaan we er even tijd voor nemen. We moeten niet zwichten voor alle druk en haast. Het is een belangrijk issue. We zoeken naar oplossingen'', aldus Halbe Zijlstra.

Video: ''We zoeken naar oplossingen''

Beraden

Ook willen de partijen zich eerst beraden in eigen kring om vrijdag weer verder te overleggen. VVD'ers Klaas Dijkhoff, Tamara van Ark en Zijlstra hebben zich donderdagmiddag bij het torentje gemeld voor intern overleg. 

De bewindslieden van de VVD worden donderdag tijdens hun wekelijkse interne beraad bijgepraat over het overleg. Volgens minister Edith Schippers, die de vergadering leidt, is er geen sprake van een crisis.

Wel ligt er een "complex probleem'' op tafel dat voor beide partijen erg belangrijk is en waar tijd voor nodig is om goed te kijken wat de mogelijkheden zijn en wat niet mogelijk is. Schippers zei dat voorafgaande aan het bewindspersonenoverleg van de VVD op het ministerie van Algemene Zaken. Premier Mark Rutte, die normaal de voorzitter is, kon er in verband met een andere afspraak niet bij zijn.

Lijnrecht

VVD en PvdA staan lijnrecht tegenover elkaar in de kwestie van de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. De PvdA wil hen, in afwachting van uitzetting, onderdak en eten bieden ('bed, bad en brood'), maar de VVD voelt daar in het geheel niet voor.

Binnen de coalitie wordt erkend dat dit het grootste en meest fundamentele en ideologische verschil is dat de partijen in deze regeerperiode tot nog toe heeft verdeeld.

Achtergrond: Hoe 'bed, bad, brood' de coalitie dreigt te splijten

Alles over het illegalendebat in ons dossier