Een hoge rapporteur van de Verenigde Naties heeft kritiek op het illegalenbeleid en het debat dat er over gaande is.

Speciaal Rapporteur Philip Alston voor extreme armoede en mensenrechten zegt tegen de NOS dat er al internationale regelgeving is waar Nederland zich aan moet houden.

Het Europees Comité voor Sociale Rechten pleitte al eerder vóór bed bad en brood voor illegalen. De VVD en PvdA zijn in discussie over hoe deze uitspraak moet worden opgevat.

De uitspraak was volgens Alston doelbewust vaag, maar dat neemt niet weg dat de conclusie duidelijk is: de bed-bad-en-broodregeling is verplicht. ''Dat is goed nieuws voor de mensenrechten in Europa."

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) constateert dat de uitspraak betekent dat iedereen recht heeft op bed, bad en brood. De VNG bepleit al veel langer een sobere opvang voor uitgeprocedeerden en roept het Kabinet op om hierover afspraken met haar te maken.

Doorpraten

Het coalitieoverleg over de opvang van illegalen gaat donderdag om 16.00 uur verder. De regeringspartijen VVD en PvdA moeten rustig verder doorpraten op zoek naar een oplossing voor hun meningsverschil over de opvang van illegalen in Nederland, zegt vicepremier Lodewijk Asscher.

Volgens hem is er geen sprake van een kabinetscrisis. Wel is het kabinet volgens Asscher geconfronteerd met een uitspraak van het Comité van Ministers van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa ''waar je op verschillende manieren tegenaan kan kijken en waar het kabinet zich afvraagt hoe je daarop moet reageren''.

De PvdA vindt dat gemeenten uitgeprocedeerde asielzoekers die hier illegaal verblijven, voedsel, kleding en onderdak (bed, bad en brood) moeten bieden. De VVD voelt daar niets voor, omdat dat volgens de liberalen een aanzuigende werking kan hebben op asielzoekers.

Oplossing

Op de vraag of Asscher verwacht dat er deze donderdag een oplossing komt, zei hij: ''Ik stel daar nooit deadlines aan, dat heeft meestal ook geen zin.'' 

Zo lang doorvergaderen is niet altijd goed, erkende Asscher. ''Je denkt: misschien als we nog even doorpraten, kom je eruit. Maar op een gegeven moment ben je gewoon te moe en denk je: we hadden veel eerder naar huis moeten gaan. 

De kwestie draait om het lot van uitgeprocedeerde asielzoekers zonder papieren, die illegaal in Nederland verblijven.

Alle berichten over het illegalendebat op ons dossier