In een drugslab dat de politie heeft ontdekt in Zaltbommel, blijkt de grootste ketel voor de productie van amfetamine (speed) te staan die de Nederlandse politie ooit heeft ontmanteld.

Die conclusie trok de politie woensdag na onderzoek in het lab, dat een dag eerder werd gevonden in een zeecontainer op het terrein van een autobedrijf.

Specialisten van de politie zijn woensdag nog de hele dag bezig met de ontmanteling, aldus een woordvoerder. De ketel met een capaciteit van 700 liter is goed voor honderden kilo's per week, bevestigde hij nadat het Brabants Dagblad dat had gemeld.

Bij het lab is 6000 liter aan chemisch afval aangetroffen in opleggers die op het terrein staan. Dat is ''gevaarlijke rotzooi'', aldus de zegsman, vandaar dat het door een speciaal ontmantelingsteam wordt opgeruimd.

Twintig labs

De Landelijke Eenheid van de politie liet weten dat dit jaar tot nog toe twintig labs voor synthetische drugs zijn opgerold, vooral in het zuiden van het land. Het lab in Zaltbommel was voor een deel in bedrijf toen de politie er binnenviel, maar er was niemand aanwezig. ''Vanaf de straat kon je al ruiken dat er iets gaande was'', aldus de politiewoordvoerder.

Er zijn nog geen verdachten opgepakt. De politie weet ook nog niet of de eigenaar van het autobedrijf betrokken was bij het drugslab en of hij er van wist. ''In theorie is het bijvoorbeeld mogelijk dat hij dat deel van het terrein verhuurde'', legde de woordvoerder uit.

Video: Politie ontdekt grootste ketel speedproductie ooit