De gemeente in Amsterdam heeft de asielzoekers laten weten dat zij hun tentenkamp op een bouwterrein in de Pijp moeten ontruimen. Na aandringen van de politie hebben de vluchtelingen hun tenten opgeruimd. 

De politie heeft enkele tenten in beslag genomen en het terrein verlaten.

De gemeente stelde dat de vluchtelingen op een publiek toegankelijk terrein zijn neergestreken, maar dat "het opzetten van tenten en slapen in de openbare ruimte niet is toegestaan". 

Marjan Sax, woordvoerster van de vluchtelingen, zegt tegen NU.nl dat er overlegd wordt wat te doen en waar de vluchtelingen heen moeten. De vluchtelingen roepen mensen intussen op naar het terrein te komen om solidariteit te tonen.

Dinsdagmiddag waren er ook tientallen scholieren van de naastgelegen IKVO School op het terrein. Ze steunden de asielzoekers.

23.00 uur

De vluchtelingen, verenigd in de actiegroep We Are Here, moesten de tenten vóór 13.30 uur hebben opgeruimd. Vóór 23.00 uur moeten de vluchtelingen zelf van het terrein af, anders worden er maatregelen genomen. Tot die tijd mogen ze er demonstreren, aldus de gemeente. 

De gemeente zegt dat het bevel voort komt uit het gevaar voor de openbare orde en risico's op gebied van gezondheid.

Vluchtgarage

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers afkomstig uit de Vluchtgarage hebben sinds maandagavond een provisorisch tentenkamp opgeslagen op een bouwterrein in de Pijp in het stadsdeel Zuid in Amsterdam.

De asielzoekers die maandag de Vluchtgarage moesten verlaten, hebben de nacht doorgebracht in het tentenkamp.

Nachtopvang

Een aantal asielzoekers is maandagavond naar de nachtopvang van de gemeente gegaan. De asielzoekers die in het tentenkamp zitten weigeren gebruik te maken van deze bed-, bad- en broodvoorziening. 

De vluchtelingen noemen de voorziening van de gemeente een 'schijnoplossing', omdat ze dan overdag alsnog op straat moeten zwerven.

De voorziening is geopend van 17.00 uur tot 09.00 uur met ruimte voor maximaal 135 asielzoekers. Op dit moment maken 76 mensen gebruik van de opvang. Bij meer aanmeldingen worden andere gemeenten ingeschakeld. 

Routekaart vluchtelingen

© NU.nl/Jerry Vermanen

Stuur foto's van dit nieuws op naar NUfoto of stuur ze in via WhatsAppvideo's kunnen naar video@NU.nl