De politie is een grootschalig onderzoek begonnen naar de explosie op een woonboot maandagochtend in Wormer. Daarbij bestaat het sterke vermoeden dat er opzet in het spel is geweest.

Dat laat de politie dinsdag weten. Alle scenario's worden nagegaan, "maar de politie houdt ernstig rekening met opzet."

Bij de explosie, die rond 04.00 uur plaatsvond, kwam een 53-jarige man om het leven. Hij is waarschijnlijk de bewoner van de woonboot. Een 51-jarige vrouw, vermoedelijk een medebewoner, is zwaargewond geraakt. Ze ligt nog in het ziekenhuis.

De politie zoekt naar mensen die verdachte omstandigheden in de buurt van de woonboot hebben gezien. "Wellicht zijn er mensen die een onbekend voertuig in de buurt hebben zien staan", zegt de politie. 

Ook is er een buurt- en forensisch onderzoek aan de gang. De woonboot wordt later op de dag weggesleept voor nader onderzoek. 

Video: Dode en gewonde na explosie woonboot Wormer

Ontruimen

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft maandag het grootste gedeelte van de dag onderzoek gedaan bij de woonboot. Omwonenden moesten daarbij hun huizen verlaten.

Bij het onderzoek werd nog een geïmproviseerd' explosief gevonden. Deze is op een andere, veilige plek gecontroleerd tot ontploffing gebracht.