Het Openbaar Ministerie wil door met de vervolging van Syriëganger Soufiane Z. die mogelijk is overleden. Dat is dinsdag naar voren gekomen tijdens een pro-formazitting in het grote Haagse jihadproces.

Sinds in media is gemeld dat Z. is omgekomen, bestaat er onduidelijkheid over het lot van de jihadist die bekendheid kreeg met de propagandafilm Oh, Oh, Aleppo, over de strijd in die Syrische stad. De rechtbank vreest een spookproces en houdt de zaak voorlopig aan.

Maar het OM wijst erop dat zelfs de geheime diensten AIVD en MIVD niet hebben kunnen vaststellen of Z. is gesneuveld of nog leeft. Het OM heeft ook aan de vader van Z. gevraagd of zijn zoon nog leeft, maar die zegt het niet te weten.

Video: 'OM wil door met zaak tegen 'dode' jihadist'

Volgens persofficier Wouter Bos sluit het OM niet uit dat Z. zich stilhoudt, omdat hij daar misschien belang bij heeft. Volgens Bos heeft de familie van Z. geen actie ondernomen om uit te zoeken of hij nog leeft. "Ook zijn er geen foto's en geen mensen die hem eren als martelaar, wat je vaak ziet."

Geen precedent

Bos stelt dat "het geen precedent moet worden dat als er enige onzekerheid bestaat over iemands overlijden, de zaak dan wordt aangehouden. Er zijn talloze mensen die we vervolgen en waarvan we niet weten waar ze zijn."

Z.'s advocaat Bart Nooitgedagt wilde dinsdag niet tegen de rechtbank zeggen of hij de afgelopen maanden nog contact heeft gehad met zijn cliënt, omdat dit onder zijn geheimhoudingsplicht valt.

Jihadronselaar

Andere verdachten in het Haagse jihadproces, waarvan de inhoudelijk behandeling in september begint, lieten dinsdag weten dat ze weinig vertrouwen hebben in een eerlijk proces.

Volgens de vermeende jihadronselaar Azzedine C. (32), alias Abou Moussa, is hij al door de politiek veroordeeld. Zo heeft PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch zich volgens hem mogelijk met zijn zaak bemoeid. C. s Advocaat André Seebregts wil Marcouch laten horen over zijn vermeende voorkennis van het onderzoek.