Terreurverdachte Mohamed B., die in oktober is opgepakt omdat hij een aanslag op politieagenten zou voorbereiden, blijft vastzitten. 

Dat heeft de rechtbank in Rotterdam dinsdag besloten.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de 27-jarige B. in Facebook-chats aan anderen gevraagd naar filmpjes over het maken van bommen en explosieven en heeft hij daarin meerdere keren gezegd dat hij naar Islamitische Staat (IS) wilde om te strijden.

Volgens zijn advocaat gingen de chats puur om stoerdoenerij en probeerde hij indruk te maken op vrouwen, omdat hij ze wilde versieren.

Video: "Mohamed B. vertoont geen terroristisch gedrag"

Atypisch

''Het lijkt er steeds meer op dat we hier op zijn minst te maken hebben met een atypische terrorist. Dat sluit ik niet helemaal uit. Er is altijd een heel klein kansje'', stelt Seebregts na afloop van de zitting. ''Maar dat kansje is te klein voor een strafrechtelijke veroordeling'', vindt hij. Seebregts gaat er vanuit dat zijn cliënt uiteindelijk wordt vrijgesproken.

Volgens de rechtbank moet er nog aanvullend onderzoek gedaan worden, maar zijn er behoorlijke verdenkingen dat B. een aanslag wilde plegen. Het Facebookaccount van B. moet nog helemaal uitgeplozen worden. Tot nog toe zijn alleen gegevens uit chats op zijn tablet meegenomen.

Terreurcel

Het OM verklaarde maandag nog dat het "erop lijkt" dat B. tot de groep behoort die door de Marokkaanse autoriteiten verantwoordelijk wordt gehouden voor het runnen van een terreurcel die loyaal is aan IS. 

De terreurcel zou aanslagen in Nederland en Marokko hebben beraamd en inmiddels zijn opgerold.