Tegen zes verdachten van de zogeheten Bulgarenfraude is maandag tot vier jaar cel geëist bij de rechtbank in Rotterdam.

De personen in kwestie hebben zich volgens justitie schuldig gemaakt aan fraude met huur-, en zorg- en kinderopvangtoeslagen.

Hoofdverdachte is de Turkse Nederlander Mehmet K. Tegen hem is vier jaar cel geëist. Justitie ziet hem als het ''administratieve middelpunt'' van de fraude. Vanuit zijn kantoor werden in ruim een jaar tijd meer dan duizend aanvragen verstuurd.

K. is niet bij zijn proces aanwezig. Volgens het Openbaar Ministerie is hij de dag nadat hij begin vorig jaar uit voorlopige hechtenis was vrijgelaten, vertrokken naar Turkije. Hij staat inmiddels internationaal gesignaleerd.

De andere verdachten zijn uit Bulgarije afkomstig. De aanklager eiste tegen Krasen G., Asen Z. en Alien D. drie jaar cel. Ivelin A. en Boris A. hoorden twee jaar celstraf eisen.

Bankpassen

In Bulgarije werden mensen geronseld, met busjes naar Nederland gebracht en vervolgens ingeschreven op een adres in Nederland. Daarna werd een burgerservicenummer aangevraagd en een bankrekening.

De verdachten beschikten volgens justitie over de bankpassen. Zo konden ze het geld van de toeslagen incasseren. 'Aanvragers' kregen 500 euro contant en gingen daarna terug naar Bulgarije.

Volgens het OM is voor ongeveer 10 miljoen euro aan valse aanvragen ingediend. De fiscus heeft voor ongeveer 5,6 miljoen euro aan toeslagen uitgekeerd.

Kwetsbaarheid

Het OM tilt zwaar aan de fraude. ''Het systeem van toeslagen is opgezet om degenen in onze samenleving te ondersteunen die zwak staan. En daarom is ervoor gekozen die aanvraag zo makkelijk mogelijk te maken. De verdachten hebben misbruik gemaakt van de kwetsbaarheid van dit systeem'', aldus de officier van justitie.

Toen de 'Bulgarenfraude' in 2013 aan het licht kwam, leidde dat tot behoorlijke ophef. De later afgetreden staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) kwam er zelfs door in de problemen.