De vermoedelijke Utrechtse serieverkrachter Gerard T. blijft zwijgen. Dat bleek maandag bij de rechtbank in Utrecht.

Hij hield tijdens de hele zitting ook zijn kaken stijf op elkaar. Als hem wat werd gevraagd, keek hij naar zijn advocaat die vervolgens antwoordde dat hij niet wil verklaren en niet wil meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek.

De rechters besloten aan het eind van de zitting dat T. in voorarrest blijft. De zaak is niet inhoudelijk behandeld.

Hoewel T. weigert mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek, is zo'n onderzoek volgens het OM wel noodzakelijk.

Dit vanwege de ernstige misdrijven waarvan de vermoedelijke verkrachter wordt verdacht, en zijn weigering om aan het onderzoek mee te werken. De rechters zijn het daarmee eens. ''Wij vinden het van belang om meer van u te weten.''

Juli

De 52-jarige T. uit Nieuwegein werd vorig jaar juli aangehouden, nadat dna-onderzoek hem had gekoppeld aan drie verkrachtingszaken die aan de beruchte Utrechtse serieverkrachter worden toegeschreven. T. moest dna afstaan na een veroordeling voor fietsendiefstal. In de dna-databank leverde het sporenmateriaal drie matches op.

T. wordt vervolgd voor in totaal vier verkrachtingen. In achttien andere gevallen is er onvoldoende bewijs tegen hem, omdat die verdenkingen niet werden ondersteund met dna-materiaal van de verdachte.

De serieverkrachter was in 1995 en 1996 actief en zorgde voor grote onrust. Na enkele jaren stilte sloeg hij in 2001 opnieuw toe. Het onderzoek belandde telkens op dood spoor.

Lokfiets

De advocaat van T. wilde nog laten onderzoeken of politie en justitie de 'lokfiets' die de verdachte stal, bewust hebben ingezet om hem in de val te lokken om zo dna van hem te kunnen krijgen. Het OM ontkent dit met klem.

''Het was een totale verrassing'' volgens de aanklagers dat T. naar voren kwam als de mogelijke serieverkrachter. De rechtbank wees onderzoek hiernaar daarom ook van de hand. ''Niets wijst hierop'', aldus de rechters.

De zaak wordt op 1 juni hervat, dan met een regiezitting. Daarin wordt het inhoudelijke proces voorbereid.