De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan was maandagmiddag niet in de gelegenheid om in het stadhuis te praten met asielzoekers die daar een sit-in hielden. 

De vluchtelingen, eerder maandag vertrokken uit de Vluchtgarage, wilden de burgemeester spreken.

Maar volgens een gemeentewoordvoerder had Van der Laan een afspraak buiten de stad. ''De mensen kunnen naar de bed-, bad- en broodopvang. Daar kunnen ze een tramkaartje voor krijgen. Eventueel mogen ze ook hun spullen ergens opslaan. Maar ze moeten hier eind van de middag wel weg.''

Video: Vluchtelingen willen burgemeester spreken

De vluchtelingen stellen dat die geregelde opvang alleen 's nachts is, en dat ze overdag op straat moeten zwerven. 

Tegen 16.00 uur hebben de vluchtelingen het stadhuis in Amsterdam verlaten. 

Bijlmerdreef

Nadat de hele groep asielzoekers de Vluchtgarage maandagochtend had verlaten, ging een grote groep even verderop midden op de Bijlmerdreef zitten, een doorgaande weg. Daar werd de openbare orde korte tijd verstoord. 

De politie zegt drie verdachten aan te hebben gehouden bij de Vluchtgarage. "Eén man sloeg met een stok, één zwaaide met een mes en een ander verwondde een agent licht", aldus de politie. 

Maandagochtend kwam er een eind aan hun verblijf in de gekraakte parkeergarage. In de Vluchtgarage bivakkeerden tussen de honderd en 120 vluchtelingen. De afgelopen dagen hebben ze hun spullen al zoveel mogelijk naar opslaglocaties gebracht.

Het verzoek van de vluchtelingen om in Nederland te mogen blijven is afgewezen, maar ze kunnen naar eigen zeggen niet terug naar hun thuisland, zoals Somalië, Sudan, Congo en Jemen.

Routekaart vluchtelingen

© NU.nl/Jerry Vermanen

Stuur foto's van dit nieuws op naar NUfoto of stuur ze in via WhatsAppvideo's kunnen naar video@NU.nl