Naar schatting duizend studenten en docenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben maandag geprotesteerd bij gebouwen van de universiteit in het centrum van de stad.

De demonstranten liepen in een protestmars van het faculteitsgebouw aan de Roetersstraat naar een gebouw in de Binnengasthuisstraat.

Ze willen dat het bestuur van de universiteit opstapt. "Aftreden, aftreden!", riepen ze. Enkele betogers droegen een groot spandoek met de tekst "CvB aftreden".

Op een zeker moment sloot een groep uitgeprocedeerde vluchtelingen, die maandagochtend gedwongen de Vluchtgarage moest verlaten, zich aan bij de mars.

Zij demonstreerden tegen het Nederlandse asielbeleid en kregen daarvoor bijval van de studenten. Daardoor klonken er uit de stoet ook leuzen als "we are here", en "geen man, geen vrouw, geen mens is illegaal!".

Bij het eindpunt van de mars namen zowel studenten als docenten het woord.

Video: Honderden betogers eisen dat het UvA-bestuur aftreedt

Maagdenhuis

Afgelopen weekend werd het Maagdenhuis, dat door protesterende studenten wekenlang bezet werd, door de politie ontruimd. Dit leidde tot grote verontwaardiging bij de deelnemers aan de protestacties.

Een studente die bij de ontruiming was, nam maandag het woord. ''Deze ontruiming was volstrekt onnodig. Dit geweld was pure intimidatie. Maar ons krijg je niet bang'', zei ze onder luid gejuich van de betogers.

Afspraken

Het college van bestuur van de UvA stelde maandag daarentegen dat de bezetters de ontruiming van het Maagdenhuis aan zichzelf te wijten hebben. Volgens het bestuur was het tijdens de bezetting niet mogelijk om afspraken te maken met de studenten.

Dat, en een aantal ''incidenten'' tijdens de bezetting van het Maagdenhuis waren uiteindelijk de aanleiding om het gebouw zaterdag te laten ontruimen. Het bestuur noemt de gesprekken die het hield tijdens de bezetting met de bezetters ''moeizaam''.

Ook werd de inzet en de coöperatieve houding die het bestuur volgens zichzelf toonde ''verdraaid'' door de bezetters, die zichzelf De Nieuwe Universiteit (DNU) noemen.

Hierdoor was het geloof dat met DNU daadwerkelijk afspraken kunnen worden gemaakt, verdwenen. Het was onduidelijk wie er spreekt, welke groep de overhand heeft op welk moment'', aldus de bestuursleden.

Video: Verhoudingen binnen UvA op scherp

Wetenschapsfestival

DNU was van plan afgelopen weekeinde een wetenschapsfestival te houden in het bezette Maagdenhuis. Het bestuur stak daar met de ontruiming een stokje voor.

Het bestuur zegt verder de gebeurtenissen van zaterdag te betreuren. Bij de ontruiming van het pand zijn elf actievoerders gearresteerd en is een agent gewond geraakt. Er zitten nog zes mensen vast.