Een groep van rond de honderd uitgeprocedeerde asielzoekers heeft maandagochtend de gekraakte parkeergarage in Amsterdam Zuidoost verlaten. Ze moesten eruit van burgemeester Eberhard van der Laan. 

De groep heeft - in wisselende samenstelling - al een lange zwerftocht achter de rug. 

In kaart:

Routekaart vluchtelingen

© NU.nl/Jerry Vermanen

Tentenkamp

Een groep van ongeveer veertig uitgeprocedeerde asielzoekers streek in september 2012 neer in een tentenkamp in Amsterdam-Osdorp. Het aantal bewoners groeide snel aan tot ongeveer 130. In november dat jaar werd het tentenkamp opgedoekt.

De groep vond daarna onderdak in een gekraakte kerk in Amsterdam-West. De asielzoekers mochten in deze zogenoemde Vluchtkerk de winter doorbrengen. Uiteindelijk bleven ze er tot eind mei 2013.

Daarna betrokken ze een leegstaand kantorencomplex in Amsterdam-West, waar ze enkele weken verbleven.

Voormalige gevangenis

In november 2013 bood de gemeente Amsterdam de groep, inmiddels gegroeid tot zo'n 160 mensen, onderdak in een voormalige gevangenis.

Burgemeester Eberhard van der Laan en toenmalig staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) spraken af dat ze hier tot 1 juni 2014 konden blijven. De vluchtelingen stemden hiermee in, maar wilden vervolgens niet weg.

De gemeente stapte daarom naar de rechter om hun vertrek uit de Vluchthaven af te dwingen. Zij moesten het pand per 1 juli leeg opleveren, maar vertrokken uiteindelijk op 10 juli.

Vluchtopvang

Vervolgens vestigde de groep zich in een leegstaand pand aan het Linnaeushof in Amsterdam-Oost, de zogenoemde Vluchtopvang. Hier moesten ze echter al snel uit.

Daarop verkasten ze naar een leegstaande school vlakbij de RAI, maar ook daar moesten ze na een week weg. Een kantoorpand aan de Jan Tooropstraat in Nieuw-West was de volgende bestemming, dat werd omgedoopt tot het Vluchtgebouw.

Half december opende de gemeente nachtopvang voor de uitgeprocedeerden in Osdorp. Op twee locaties is plek voor 135 mensen, maar tot nu toe maken zo'n zestig ervan gebruik.

December 2013

In december 2013 kraakte een andere groep asielzoekers een parkeergarage in Amsterdam-Zuidoost. In deze zogenoemde Vluchtgarage verbleven sindsdien ruim honderd mensen.

Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde begin april dat de parkeergarage mocht worden ontruimd, omdat de gemeente het pand wil slopen.

Maandag 13 april heeft de groep de Vluchtgarage verlaten. De uitgeprocedeerden willen niet naar de nachtopvang van de gemeente, omdat ze dat niet voldoende vinden en willen nu op straat blijven.