Het vrijwillige vertrek van de asielzoekers uit de Amsterdamse Vluchtgarage heeft een grimmig staartje gekregen. Een aantal vluchtelingen is woedend op de politie na arrestaties die werden verricht. Ook willen ze de burgemeester spreken.

De politie zegt drie verdachten aan te hebben gehouden bij de Vluchtgarage. "Eén man sloeg met een stok, één zwaaide met een mes en een ander verwondde een agent licht", aldus de politie. 

Nadat de hele groep asielzoekers de Vluchtgarage had verlaten, ging een grote groep even verderop midden op de Bijlmerdreef zitten, een doorgaande weg. Daar werd de openbare orde korte tijd verstoord. 

Omdat een aantal opheldering van de politie wilde over een eerste arrestatie en de confrontatie leek te zoeken, kwam de ME even in actie. Kort daarop bedaarden de gemoederen weer.

Video: Grimmige sfeer na ontruiming Vluchtgarage

Burgemeester

De vluchtelingen zijn inmiddels in de Stopera, waar onder meer het Amsterdamse stadhuis zit. Ze zijn in de gangen van het gebouw gaan zitten en zeggen burgemeester Eberhard van der Laan te willen spreken. In totaal doen ongeveer vijftig mensen mee aan de sit-in, inclusief sympathisanten.

Een paar ingangen gaan dicht. Een woordvoerder van de groep roept iedereen op binnen te blijven, omdat ze er anders misschien niet meer in kunnen. De vluchtelingen willen blijven tot er 'een oplossing' is.

"Ze staan op straat en dat willen ze laten zien", aldus een woordvoerster. 

De politie houdt de groep in de gaten.

Video: Vluchtelingen willen burgemeester spreken

Vrijwillig

De vluchtelingen vertrokken maandagochtend vrijwillig uit de Vluchtgarage in Amsterdam Zuidoost. Vrijwilligers hielpen de asielzoekers hun spullen bij elkaar te zoeken.

Maandagochtend kwam er een eind aan hun verblijf in de gekraakte parkeergarage. Burgemeester Eberhard van der Laan het opgedragen het pand om 09.00 uur te ontruimen. 

In de Vluchtgarage bivakkeerden tussen de honderd en 120 vluchtelingen. De afgelopen dagen hebben ze hun spullen al zoveel mogelijk naar opslaglocaties gebracht.

'Schijnoplossing'

De asielzoekers kunnen terecht bij een 'bed-, bad- en broodvoorziening' van de gemeente. Volgens een woordvoerster van de vluchtelingen is dat echter een "schijnoplossing".

De vluchtelingen zouden dan overdag op straat leven en alleen 's nachts opgevangen worden. Tevens zou er te weinig plek zijn om alle vluchtelingen uit de Vluchtgarage onder te brengen.

"Iedereen is hier de kluts kwijt'', zegt de woordvoerster. 

Gemeente

Een deel van de vluchtelingen zegt maandag naar de gemeente van Amsterdam te gaan om om een "structurele oplossing" te vragen. De groep lijkt niet van plan om weer naar een nieuw te kraken pand te zoeken.

Het verzoek van de vluchtelingen om in Nederland te mogen blijven is afgewezen, maar ze kunnen naar eigen zeggen niet terug naar hun thuisland, zoals Somalië, Sudan, Congo en Jemen.

Routekaart vluchtelingen

© NU.nl/Jerry Vermanen

Stuur foto's van dit nieuws op naar NUfoto of stuur ze in via WhatsApp, video's kunnen naar video@NU.nl