Minister Jet Bussemaker van Onderwijs vindt dat de studenten met hun wekenlange protest op de Universiteit van Amsterdam (UvA) veel in gang gezet hebben. ''Het is wel het eind van de bezetting maar niet het eind van de discussie'', zegt de minister.

Er zijn veel toezeggingen gedaan en er zijn tal van debatten geweest en er komen er nog meer aan, zei ze zaterdag in een reactie op de ontruiming van het Maagdenhuis.

Ze had zich er al eerder over uitgelaten dat studenten terecht kritisch zijn over het rendementsdenken in de wetenschappelijke wereld.

Binnenkort gaat Bussemaker zelf naar de UvA om met de studenten en docenten in debat te gaan.

De ontruiming zelf is een zaak van het lokale gezag, benadrukte ze.

Ontruiming

De Mobiele Eenheid heeft zaterdagochtend rond 11.00 uur het Maagdenhuis in Amsterdam ontruimd. De ME heeft de demonstranten onder luid protest van toeschouwers één voor één uit het UvA-pand geleid.

Bij de ontruiming zijn negen mensen aangehouden, zo heeft de politie laten weten.

Bekijk beelden van de ontruiming:

Onderzoek

Intussen doet de politie zaterdagmiddag nog uitgebreid forensisch onderzoek in het pand. Agenten nemen vingerafdrukken en maken foto's van eventuele schade.

Ook wordt er samen met mensen van de UvA geïnventariseerd of er spullen zijn verdwenen, aldus een woordvoerster. Er zouden computers missen op de derde verdieping, meldt Folia.

De bezetters van het Maagdenhuis hebben daar flink wat vernielingen aangericht. Verschillende deuren vertonen schade, onder meer de deuren van de kamers van het College van Bestuur. Ook zijn er ruiten en dakpannen gesneuveld, er zijn posters geplakt, marmeren vloeren zijn beschadigd en muren zijn van graffiti voorzien.

Restauratie

Omdat het een monumentaal pand is zal het veel duurder zijn om de schade te herstellen dan wanneer het een 'gewoon' pand zou zijn, aldus een woordvoerster van de Universiteit van Amsterdam. Het restaureren van monumenten is volgens haar aan strenge regels gebonden.

Behalve de schade was er ook nog veel troep achtergebleven.

Eerder noemde de Universiteit van Amsterdam een schadepost van 500.000 euro. Dat bedrag zou onder meer bestaan uit kosten voor de beveiliging, schoonmaak, herstelwerkzaamheden en het verplaatsen van medewerkers naar een andere werkplek. ''De raming door de schade-experts moet nog binnenkomen, maar het lijkt me dat dat bedrag aardig zal kloppen", aldus de woordvoerster.

Festival

Het Festival of Sciences and Humanities dat de bezetters organiseren, gaat zondag niet door. ''Na de ontruiming van het Maagdenhuis en de arrestatie van negen studenten hebben we niet de energie om het morgen te laten doorgaan'', zegt een woordvoerster van De Nieuwe Universiteit.

Aanvankelijk was het de bedoeling om het festival dit weekend in het Maagdenhuis te houden. Na de ontruiming werd nog gedacht aan andere locaties, maar ''we doen het liever op een ander moment, zodat het beter gepland is, ordelijker verloopt en we de sprekers beter kunnen aankondigen", aldus de woordvoerster. Waarschijnlijk wordt het volgende week of over twee weken. Over de locatie wordt nog gesproken.

Zondagmiddag is er alleen een lezing in de Universiteitsbibliotheek aan het Singel.

Rechter

De rechter oordeelde vrijdag dat de studenten het pand op korte termijn moesten verlaten. De protesterende studenten hadden er zes weken gebivakkeerd.

Stuur foto's van dit nieuws op naar NUfotovideo's kunnen naar video@NU.nl

Alles over het studentenprotest in Amsterdam