De Mobiele Eenheid heeft zaterdagochtend rond 11.00 uur het Maagdenhuis in Amsterdam ontruimd. Boze studenten hielden het gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) wekenlang bezet. 

De ME heeft de demonstranten onder luid protest van toeschouwers één voor één uit het UvA-pand geleid.

Het Maagdenhuis was na het optreden van de ME rond 11.15 uur leeg. 

Bij de ontruiming zijn negen mensen aangehouden, zo heeft de politie laten weten. Zij werden opgepakt voor onder meer belediging van agenten, belemmering en het gooien van een verfbom naar een van de politiepaarden.

Na een eerste inspectie van het gebouw heeft de politie aan de NOS laten weten dat er 'behoorlijk wat vernielingen zijn aangericht'. 

Bekijk beelden van de ontruiming:

'Te heftig'

De studenten vonden de ontruiming veel te heftig. Volgens hen heeft de ME buitensporig veel geweld gebruikt. 

Een demonstrant heeft tegenover AT5 laten weten dat er ook een aantal docenten met geweld is afgevoerd, ook zouden er volgens haar gewonden zijn.

De gemeente Amsterdam laat weten dat er 'voor zover bekend geen ernstige gewonden' zijn gevallen. 

Onrustig

Buiten op het Spui is het zaterdagmiddag erg onrustig. Meerdere studenten, docenten en andere sympathisanten vertrokken vrijwillig uit het pand en houden nu een sit-in op het Spui, het plein voor het pand. Daar kunnen ze voorlopig blijven zitten.

De studenten noemen het Spui 'the red square', dat meldt Folia. Het geplande festival gaat door, maar ze zijn nog op zoek naar een juiste locatie. 

De ontruiming kwam volgens een van de bezetters onverwacht

Van der Laan

In een statement van de Amsterdamse driehoek van gemeente, OM en politie staat dat de driehoek had gehoopt dat het bestuur van de UvA en de bezetters na het vonnis van de rechtbank afspraken konden maken over een ordentelijk vertrek uit het Maagdenhuis. ''Dat is niet gebeurd'', daarom moest er zaterdagochtend ontruimd worden.

Ook mocht het geplande festival niet doorgaan vanwege veiligheidsrisico's. 

Opgepakt

Meer dan tien ME-busjes en politie te paard waren naar het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) aan het Spui gekomen, en zetten rond 10.00 uur het plein af. 

Rond 10.15 uur werd al een man opgepakt door de ME, die zich schreeuwend door de afscheiding op het Spui heendrong en met glas gooide.

Rechter

De rechter oordeelde vrijdag dat de studenten het pand op korte termijn moeten verlaten. De studenten zelf hadden toegezegd maandag te vertrekken, zodat het festival dat ze dit weekend georganiseerd hebben nog door kan gaan.

''Mocht er een ontruiming komen, dan houden we het festival hier op het plein", liet een van de actievoerders voorafgaand aan de ME-actie aan AT5 weten.

Het College van Bestuur heeft naar aanleiding van gesprekken tussen de UvA, studenten en medewerkers een 10-puntenplan gepresenteerd, laat de UvA in een reactie weten. Deze moet de zorgen tegemoet komen.

Kosten

Een woordvoerder van de UvA verwacht dat het Maagdenhuis over twee weken weer in gebruik kan worden genomen. De kosten van de hele bezetting, dus zowel van het Maagdenhuis als het Bungehuis, komen volgens hem neer op ongeveer vijf ton.

"Het gaat om de kosten voor de beveiliging, schoonmaak, herstelwerkzaamheden en medewerkers die moesten uitwijken naar een andere werkplek.''

Niet nodig

De ontruiming van het het Maagdenhuis was niet nodig. Dat zei FNV-voorzitter Ton Heerts zaterdag in Tros Kamerbreed.

De studenten waren van plan om maandag vrijwillig te vertrekken. "Als er geen aanleiding is dat er allerlei rottigheid is, dan had je ook tot maandag kunnen wachten. Ze hebben we wel voor een goede zaak gestreden. Er is nu meer medezeggenschap en meer inspraak," aldus Heerts.

CDA en de ChristenUnie waren het niet met Heerts eens. "Het was een goede zaak, maar het is bijna teniet gedaan door deze actie", zei CU-Kamerlid Carola Schouten. "Dat ze het hier op hebben laten aankomen was niet nodig", vulde Pieter Heerma van het CDA haar aan.

Stuur foto's van dit nieuws op naar NUfotovideo's kunnen naar video@NU.nl

Alles over het studentenprotest in Amsterdam