Juwelier Willy S. uit Deurne heeft een taakstraf van honderd uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden gekregen voor verboden wapenbezit.

Dat is vrijdagmiddag bepaald door de rechtbank. S. is schuldig bevonden aan het in bezit hebben van een vuurwapen, munitie, een stroomstootwapen en een traangasbusje.

Het OM had een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een werkstraf van tweehonderd uur geëist. De advocaat van de juwelier wilde alleen een schuldverklaring zonder straf.

De vrouw van S. schoot vorig jaar met het wapen twee overvallers in juwelier Goldies dood. Zij wordt niet vervolgd voor het doden van de overvallers omdat er volgens justitie sprake was van noodweer. 

Zwaar tillen

S. had de wapens aangeschaft na een eerdere gewapende overval in 2010. De rechter tilt zwaar aan wapenbezit, vooral omdat bleek tijdens de overval wat het gevaar is.

Toch zijn er verzachtende omstandigheden, aangezien het juweliersechtpaar nog dagelijks lijdt onder de gevolgen van de schietpartij. Daarom vindt de rechtbank dat S. niet de gevangenis in hoeft. 

Video: Uitspraak rechtbank

''De rechter wil een signaal afgeven aan de samenleving'', reageerde advocaat Jan Hein Kuijpers op de uitspraak. Hoogstwaarschijnlijk gaat de juwelier in hoger beroep, kondigde hij aan.

Derde verdachte

Eerder deze week stond ook de derde verdachte van de overval op de juwelierszaak voor de rechtbank. Hij heeft een celstraf van drie jaar gekregen. De rechter achtte bewezen dat hij betrokken was bij de voorbereiding en de uitvoering van de overval.