De zestienjarige Anthony uit Rijswijk, die in oktober in Voorburg een klasgenoot doodstak na een ruzie, zou twintig maanden celstraf en jeugd-tbs moeten krijgen. 

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag geëist. Volgens de officier van justitie is de jongen schuldig aan moord. Wel is hij verminderd toerekeningsvatbaar.

Anthony had op 10 oktober op school ruzie gekregen met zijn vijftienjarige klasgenoot Wesley. Tijdens een middagpauze op het Corbulo College in Voorburg haalde hij vervolgens een mes uit zijn kluisje. Daarmee stak hij Wesley in zijn nek.

De jongen rende het schoolgebouw in en stierf in het kantoor van de adjunct-directeur.

Video: 15-jarige leerling doodgestoken in Voorburg

Anthony werd volgens zijn advocaat jarenlang gepest. Eerder die week zou hij zijn belaagd door een groep pestkoppen. Het slachtoffer hoorde daar overigens niet bij. De dag voor de dodelijke steekpartij zouden Anthony en zijn moeder met de schoolleiding praten over het pesten, maar dat gesprek ging niet door.

'Gedragsproblemen'

Het Openbaar Ministerie gelooft het pestverhaal niet. De aanklager noemt Anthony ''een jongeman met ernstige gedragsproblemen. Dit zorgde ervoor dat hij conflicten kreeg met anderen. Dat is iets anders dan gepest worden.''

Anthony zou het mes hebben gekregen van een vriend, die ook terechtstaat. Tegen hem heeft het OM later op de dag 150 uur werkstraf en 180 dagen celstraf waarvan 177 voorwaardelijk geëist.

De rechtbank doet waarschijnlijk op 24 april uitspraak tegen de twee tieners.