Sjaak Rijke, de Nederlander die ruim drie jaar door terroristen werd vastgehouden in Mali, wil geen groots onthaal als hij in Nederland terugkeert. 

Hij wil ook geen grote ontvangst in zijn woonplaats Woerden. Later zal hij uitleggen waarom hij daarvoor kiest.

Dat heeft burgemeester Victor Molkenboer van Woerden donderdag namens Sjaak Rijke laten weten via de plaatselijke zender Woerden.tv. In Woerden kleurden sommige straten al geel naar Amerikaans voorbeeld. Daar wordt gele versiering opgehangen als militairen van een missie thuiskomen.

"Sjaak Rijke weet van de initiatieven om zijn thuiskomst in Nederland te vieren. Die komen op hem heel hartverwarmend over. Maar hij heeft het liever niet op dit moment. We moeten deze wens respecteren", aldus Molkenboer, die via de familie contact met Rijke heeft.

Het is nog niet bekend wanneer Rijke naar Nederland komt. Hij verblijft sinds enkele dagen met zijn vrouw op een geheime plek om bij te komen.

Video: Rijke wil geen groots onthaal

Geen contact

Via het ministerie van Buitenlandse Zaken verzoekt Rijke aan de media om geen contact te zoeken met hem en zijn familie en vrienden. "Mijn vrouw, mijn familie en vrienden en ik zouden het zeer op prijs stellen om nu tijd te hebben voor elkaar en tot rust te kunnen komen."

Hij geeft wel aan dat een groots weerzien eventueel op een later moment georganiseerd kan worden. Omdat de tijd in gevangenschap zijn tol heeft geëist, evenals de hectiek van de dagen na zijn vrijlating, zou Rijke er nu nog niet van kunnen genieten. 

Dolblij

Zijn bevrijding noemt hij zeer hectisch en een angstig moment. ''Maar ik leef en ben vrij'', zegt hij in de verklaring. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft donderdagochtend uitgebreid gebeld met Rijke en diens vrouw.

Rijke zegt dolblij te zijn om weer vrij te zijn na drie jaar gevangenschap. Naar eigen zeggen verkeert hij in goede gezondheid. "De afgelopen jaren waren, zowel fysiek als mentaal, heel zwaar. Op enkele incidenten na ben ik altijd goed verzorgd."

Zijn conditie probeerde Rijke op peil te houden door met geïmproviseerde attributen te sporten en fitnessen. "De omstandigheden, waaronder in sommige jaargetijden de extreme hitte, lieten dat niet altijd toe. Alhoewel ik wel een paar kilo kwijt ben, ben ik zo redelijk fit uit de strijd gekomen", aldus Rijke.

Video: Rijke vond bevrijding hectisch en angstig