De voetbalbond KNVB gaat niet in op de eis van Federatief Joods Nederland (FJN) een noodinstructie aan clubs en scheidsrechters uit te vaardigen om anti-Joodse spreekkoren tegen te gaan. 

FJN spant nu een kort geding aan tegen bond in een poging dit af te dwingen.

FJN gaf de KNVB tot donderdag 10.00 uur de tijd om de toezegging te doen. "We gaan geen noodverordening voor scheidsrechters instellen. We wachten nu af wat er gaat gebeuren", aldus een woordvoerder van de KNVB.

Aanleiding van de eis van de FJN zijn de spreekkoren zondag bij het duel tussen FC Utrecht en Ajax.

'Aanpak werkt'

De verantwoording ligt tijdens spreekkoren bij de clubs en volgens de KNVB werkt dit goed. "We zien dat deze aanpak goed gaat. In ruim 800 wedstrijden zijn vijf incidenten geweest. Dat zijn er nog steeds vijf te veel. Maar we werken er met de clubs en supporters hard aan om deze rotte appels eruit te krijgen", aldus de zegsman.

FJN deed dinsdag al aangifte tegen de KNVB, FC Utrecht en de daders. De organisatie vindt dat de KNVB zijn verantwoordelijkheid van zich afschuift en dat de Joodse gemeenschap niet in bescherming wordt genomen.

Het Openbaar Ministerie was al een onderzoek begonnen naar aanleiding van de spreekkoren. Het OM gaat op zoek naar beelden en getuigen die kunnen helpen bij de opsporing van de verdachten.