De Universiteit van Amsterdam (UvA) stapt naar de rechter om de ontruiming af te dwingen van het Maagdenhuis, dat al weken door studenten wordt bezet. Dat zei een woordvoerder van de UvA.

De UvA eiste dat de actievoerders woensdagavond om 18.00 uur het pand verlaten zouden hebben, maar de studenten zitten er nog steeds. Het universiteitsbestuur stelde het ultimatum woensdagmiddag in.

De UvA onderneemt nu juridische stappen om de studenten weg te krijgen. ''Daarnaast blijven we wel in gesprek over de gewenste hervormingen'', aldus de woordvoerder van de UvA.

Een woordvoerster van de actievoerders zei dat ze niet van plan zijn om weg te gaan. ''We konden sowieso niet om 18.00 uur weg. We hoorden het pas vanmiddag. Bovendien kunnen we helemaal niet weg. We hebben voor dit weekeinde een festival gepland. We kunnen de sprekers en muzikanten niet afzeggen.''

Het besluit van de UvA volgt op de mededeling van De Nieuwe Universiteit dat zij niet instemmen met het onderhandelingsakkoord waarover de laatste dagen is gesproken. Het bestuur meldde eerder op woensdagochtend dat er was afgesproken dat de bezetting, die is begonnen op 25 februari, zondag om 21.00 uur zou zijn afgelopen.

Verwerpen

Tijdens een persconferentie van De Nieuwe Universiteit, de actiegroep waarin studenten en docenten zijn verenigd, werd echter duidelijk dat de actievoerders een ultimatum van het bestuur van de UvA hebben verworpen.

Het bestuur van de UvA zei verbaasd te zijn over de persconferentie van de bezetters. "We waren na het overleg van dinsdag overeengekomen dat de bezetting op zondagavond om 21.00 uur zou worden opgeheven", zegt een woordvoerder. 

Het CvB zegt daarom niet anders dan te kunnen vaststellen dat er geen andere weg meer openstaat dan de bezetters te sommeren per direct het Maagdenhuis te verlaten. Doen zij dit niet, dan zal de UvA verdere stappen zetten.

Video: Studenten kondigen hardere acties aan

Dit willen de bezetters van het Maagdenhuis | Dossier studentenprotest

Studentenprotest: De geschiedenis herhaalt zich, keer op keer