
Studenten Maagdenhuis gaan over tot hardere acties
Of de bezetters het Maagdenhuis daarbij gaan verlaten, is nog onduidelijk. Het bestuur meldde eerder op woensdagochtend dat er is afgesproken dat de bezetting, die is begonnen op 25 februari, zondag om 21.00 uur zou zijn afgelopen.
Tijdens een persconferentie van De Nieuwe Universiteit, de actiegroep waarin studenten en docenten zijn verenigd, werd echter duidelijk dat de actievoerders een ultimatum van het bestuur van de UvA hebben verworpen.
Video: Studenten Maagdenhuis zwijgen over vertrek
Juridische stappen
De UvA zou een voorstel van de Nieuwe Universiteit hebben verworpen en hebben gedreigd met juridische stappen. "Het bestuur heeft minachting getoond voor onze oprechte wens om te komen tot een constructieve oplossing."
Daarop hebben de actievoerders het vertrouwen in het bestuur definitief opgezegd. Ook moet het bestuur per direct opstappen. "We weigeren onder dwang van juridische procedures het Maagdenhuis te verlaten", aldus De Nieuwe Universiteit.
Over een eventueel vertrek uit het Maagdenhuis op zondag wordt gezwegen. Wel gaan de nieuwe acties maandag van start. Hoe ze er precies uit gaan zien, is niet duidelijk. Op zaterdag en zondag wordt er eerst een festival gehouden met als uitgangspunt de idealen van De Nieuwe Universiteit.
Verbazing
Het bestuur van de UvA zegt verbaasd te zijn over de persconferentie van de bezetters. "We waren na het overleg van dinsdag overeengekomen dat de bezetting op zondagavond om 21.00 uur zou worden opgeheven", zegt een woordvoerder.
Volgens hem waren de onderhandelingen klaar en heeft de UvA op hoofdpunten ingestemd met de actievoerders. "Het akkoord om het gebouw te vertrekken kwam bovenop alle eisen van hen. Nu hoor ik vanmorgen dit."
Duurzame aanwezigheid
Een van de eisen van de protesterende studenten was een duurzame aanwezigheid in het Maagdenhuis. ''Die wens werd niet gehonoreerd'', verklaarde Jaap Oosterwijk, een van de boze studenten. ''Ze kwamen met een zaalreserveringssysteem waarbij we af en toe gebruik kunnen maken van het pand.''
Volgens Oosterwijk is het ''duidelijk'' dat met andere middelen de acties worden voortgezet. ''We zullen op veel meer plekken op de UvA acties gaan zien. Wat het Maagdenhuis betreft, denk ik niet dat we hier een Slangenpand-achtige situatie gaan zien.'' Het onlangs ontruimde Slangenpand in Amsterdam was meer dan dertig jaar gekraakt.
Bezet
De actievoerders houden het Maagdenhuis, het bestuurscentrum van de Universiteit van Amsterdam, sinds 25 februari bezet. Zij vinden dat het bestuur besluiten neemt met alleen geld en studierendement als uitgangspunten.
De studenten en het bestuur kwamen onlangs overeen om twee commissies in te stellen, een die onderzoek doet naar de financiën van de UvA en een die gaat over verdere democratisering.
Bekijk beelden van de bezetting van het Maagdenhuis: