Internationaal vleeshandelaar Willy Selten (45) is dinsdag veroordeeld tot tweeënhalf jaar celstraf voor fraude met paardenvlees. Het paardenvlees werd ontdekt in partijen vlees die werden verkocht als puur rundvlees.

Er was tegen hem vijf jaar celstraf geëist.

De rechtbank in Den Bosch veroordeelde Willy Selten voor valsheid in geschrifte onder andere omdat pakbonnen en facturen werden vervalst.

De rechter gelooft niet dat het paardenvlees per ongeluk tussen het rundvlees is terechtgekomen, zoals Willy Selten heeft beweerd. ''De verklaring van verdachte dat enkel sprake was van slordigheden in de administratie wordt weerlegd door de bewijsmiddelen. Alles duidt veeleer op bewust handelen dan op een vergissing.''

Video: Celstraf voor fraude paardenvlees 

Misleid

"Verdachte heeft klanten en uiteindelijk de consument misleid", aldus de rechtbank. Bovendien heeft Willy Selten bijgedragen aan het negatieve imago van de Nederlandse vleesindustrie in in Nederland en in het buitenland, aldus de uitspraak.

De rechter legt een lagere straf op dan geëist onder andere omdat de vleesgroothandel van Willy Selten door de affaire failliet is gegaan en omdat hij vanaf de inval op zijn bedrijf met naam en toenaam in de (internationale) pers is genoemd.

Ontdaan

De verdachte was niet aanwezig bij de uitspraak. Zijn advocaat Frank Koningsveld liet weten dat Selten erg ontdaan heeft gereageerd. "Een celstraf had hij niet verwacht en dat is hard aangekomen." Een beslissing over hoger beroep heeft de verdediging nog niet genomen.

Het Openbaar Ministerie is tevreden dat de rechtbank de visie deelt dat de consument is bedrogen, het exportbelang is geschaad en de voedselveiligheid in gevaar is gebracht. Het vonnis wordt nog bestudeerd voor een eventueel hoger beroep, reageerde een woordvoerster.