Het Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen naar aanleiding van de spreekkoren bij FC Utrecht tegen Ajax.

Dat meldt een woordvoerder van het OM tegen NU.nl.

Het OM heeft nog geen aanklacht binnen tegen de supporters, maar hoopt daar wel op. "Wij kunnen dit als OM ambtshalve oppakken en hebben geen aangifte nodig, maar willen dit wel graag."

Het OM gaat op zoek naar beelden en getuigen die kunnen helpen bij de opsporing van de verdachten.

De officier van justitie is betrokken bij het onderzoek en richt zich specifiek tegen degenen die de antisemitische liederen hebben gezongen en niet tegen de club FC Utrecht zelf. 

Aangifte

De Stichting Bestrijding Antisemitisme heeft aangifte gedaan tegen FC Utrecht vanwege de anti-Joodse spreekkoren. De stichting wil dat het OM de voetbalclub strafrechtelijk vervolgt.

FC Utrecht is volgens de advocaat van de stichting medeplichtig aan de antisemitische uitingen, omdat zondag in het stadion van FC Utrecht niets is gedaan om ze te stoppen.

''Mijn vader zat bij de commando’s, mijn moeder zat bij de SS. En samen verbrandden zij Joden, want Joden die branden het best'', zongen de supporters in stadion de Galgenwaard.

Staken

''Wij zijn van mening dat Utrecht de boosdoeners via de speaker tot de orde had moeten roepen en als dat niet zou werken, in overleg met de scheidsrechter de wedstrijd had moeten staken'', aldus woordvoerder Hans Knoop van de Stichting Bestrijding Antisemitisme (BAN).

Hij wijst erop dat antisemitisme strafbaar is en dat FC Utrecht zich daar medeschuldig aan heeft gemaakt door daar als gastheer niet tegen op te treden.

De BAN won in 2011 een kort geding tegen ADO Den Haag. Toen bepaalde de rechter dat de Haagse club onmiddellijk moet ingrijpen als er vanaf de tribunes antisemitische spreekkoren klinken.

FC Utrecht

Algemeen Directeur Wilco van Schaik van FC Utrecht stelt dat de club afstand neemt van de "verschrikkelijke spreekkoren."

"Wij waren onaangenaam verrast dat dit heeft plaatsgevonden. Tijdens de wedstrijd hebben wij, evenals de KNVB, het Openbaar Ministerie en de politie, de bewuste tekst van dit liedje niet gehoord. Anders hadden wij te doen gebruikelijk het protocol geactiveerd", aldus Van Schaik. 

Van Schaik laat weten dat stadionverboden tot de opties behoren. "Toch denken wij niet dat alleen straffen de oplossing is. Wij pleiten er altijd voor dat we de problemen bij de wortel aanpakken. Wij durven te beweren dat ze niet eens weten wat ze zingen en wie ze hiermee feitelijk kwetsen. Dat neemt niet weg dat het niet kan en dat we moeten corrigeren." 

Van der Steur

"Onsmakelijk", noemt minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur de spreekkoren. Ze kunnen niet door de beugel en horen in onze samenleving niet thuis, aldus de bewindsman. "De schuldigen moeten stevig worden aangepakt", vindt hij.

ChristenUnie, SGP en PvdA liepen te hoop over het voorval. De PvdA stelde dat spreekkoren als deze "de samenleving ontwrichten". Van der Steur gaat ook nog praten met de KNVB om voor elkaar te krijgen dat de bestaande protocollen niet alleen op papier bestaan.

KNVB

De KNVB wil dinsdag niet ingaan op de commotie die is ontstaan over de antisemitische spreekkoren..

''We wachten af waar de aanklager betaald voetbal mee komt. Hij moet dit bepalen. We hebben een tuchtsysteem en aan de hand daarvan kunnen boetes worden uitgedeeld of kunnen maatregelen worden genomen. Maar nog nooit in de geschiedenis is om deze reden een wedstrijd overgespeeld'', aldus een woordvoerder van de bond.