Het gebruikelijke testen van de waarschuwingssirenes, om 12.00 uur op de eerste maandag van de maand, komt deze maandag te vervallen. Ook volgende maand wordt de test niet uitgevoerd. 

Dat melden de Veiligheidsregio's maandag.

In april komt de test op de eerste maandag van de maand te vervallen in verband met Tweede Paasdag. In mei is het op de eerste maandag van de maand Dodenherdenking. Op nationale en religieuze feest- en herdenkingsdagen wordt het alarm niet getest.

Juist vorige week werd bekend dat de luchtalarmsirenes definitief verdwijnen, vermoedelijk eind 2017. Het alarm bij rampen wordt vervangen door alarmering via sociale media, NL-alert, radio, websites en sms'jes van de overheid.

Testen

Het testen van de sirenes is tot die tijd een taak van gemeenten. Als de waarschuwingssirenes op een ander moment klinken dan de eerste maandag klokslag 12.00 uur, is er vermoedelijk wat aan de hand.

De sirene waarschuwt dan bijvoorbeeld voor een ongeluk met chemische stoffen in de buurt. Omwonenden krijgen in dat geval het advies binnen te blijven, ramen en deuren te sluiten en voor meer informatie af te stemmen op de regionale radio- en tv-zender.