Een flink aantal van de 550 studenten die deelnamen aan de Race of the Classics is op de Noordzee voor de kust beroerd geworden door zeeziekte. 

Een deel van de 24 schepen, bemand door studenten van Nederlandse universiteiten en hogescholen, heeft zich daardoor uit de race moeten terugtrekken of kwam zeer laat aan in de haven van Beverwijk.

Dat zegt een woordvoerster van de jaarlijkse race met historische zeilschepen, die dit jaar voor de 27e keer werd gehouden. De deelnemende schepen meerden zondagmiddag na de race af aan de Sumatrakade in Amsterdam.

De Race of the Classics werd dit jaar gedwarsboomd door slecht weer. De lentestorm van vorige week maakte het vanwege de zeegang onmogelijk de gebruikelijke oversteek van de Noordzee te maken. De schepen voeren nu naar alternatieve etappeplaatsen Hellevoetsluis, Scheveningen en Beverwijk.

Op het traject tussen Scheveningen en Beverwijk sloeg de zeeziekte toe. ''Zo erg als dit jaar hebben we het nog niet eerder meegemaakt'', aldus de woordvoerster van de organisatie.