Opnieuw is een NS-conducteur mishandeld. Dat gebeurde zaterdagochtend vroeg in de trein van Utrecht naar Amsterdam. 

Ter hoogte van Abcoude ontstond in de trein al een worsteling tussen vier jongens en de conducteur. Toen de trein stilhield op het station, verplaatste de vechtpartij zich naar het perron.

De vier jongens werkten de conducteur tegen de grond en schopten en sloegen hem. Een passagier die de NS-medewerker te hulp schoot, kreeg ook klappen. Een collega-conducteur hielp eveneens en kon twee van de jongens korte tijd in bedwang houden.

De jongens zijn daarna via het spoor in de richting van Amsterdam weggerend. De politie heeft naar ze gezocht, onder meer met een helikopter en een politiehond, maar heeft ze niet gevonden.

Aanleiding

Wat de aanleiding was voor de mishandeling en hoe beide slachtoffers eraan toe zijn, kan de politie niet zeggen. Ook de NS wil niets zeggen over hun toestand.

Het afgelopen jaar zijn meermalen NS-medewerkers afgetuigd. Vorige maand kreeg een NS'er op Utrecht Centraal een vuistslag op zijn kaak van een agressieve passagier. Ook werd een conductrice zwaar mishandeld in de trein van Schiphol naar Hoofddorp.

Almelo

In december vielen twee mannen op het perron van Almelo twee treinconducteurs aan. De NS-medewerkers hadden de mannen aangesproken, omdat ze in de trein een vrouw hadden lastiggevallen. 

In oktober mishandelde een 15-jarige zwartrijder een conducteur in de trein in Rotterdam en in maart werd een conducteur in de trein van Hoek van Holland naar Rotterdam geslagen met een etensbak voor honden. De conducteur had de dader gevraagd zijn loslopende hond aan te lijnen.

Maatregelen

Het nieuwste geweldsincident op het spoor geeft aan dat we haast moeten maken met het invoeren van de maatregelen tegen agressie in het openbaar vervoer. Dat zegt een woordvoerder van FNV Spoor zaterdag.

Ruim drie weken geleden spraken de overheid, de NS en de spoorvakbonden over extra maatregelen tegen agressie op het spoor en op stations. 

Stationsagent

Afgesproken werd om op de twintig grootste stations een stationsagent neer te zetten. Ook worden de toegangspoorten op stations zo snel mogelijk gesloten en komt er meer cameratoezicht op de stations.

De NS "baalt ervan" dat er opnieuw geweld is gebruikt tegen een conducteur. "Je moet van onze mensen afblijven", zei een woordvoerder van de Spoorwegen.