Het ministerie van Defensie heeft met twee geheim agenten van de militaire inlichtingendienst MIVD een riante ontslagvergoeding afgesproken, die zij ontvangen op voorwaarde dat ze zwijgen over hun werk in Afghanistan en het Midden-Oosten.

Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag. De krant baseert zich op de verhoren en processtukken in de zaak die oud-politieagent Ibrahim A. voert tegen de Nederlandse staat.

A. was in Afghanistan een belangrijk contact van de twee medewerkers van de MIVD. De medewerkers, die nu rond de 50 jaar oud zijn, krijgen hun salaris volledig doorbetaald tot hun pensioen. Ze hoeven niet meer voor Defensie te werken. Ook zijn ze bevorderd.

De twee mannen werden in 2007 op non-actief gesteld. Ze werden verdacht van het stelen van geld van de geheime dienst. Onderzoek naar de zaak leverde niets op, maar de identiteit van de twee spionnen lekte uit. Hierdoor konden ze niet meer aan het werk.

De schikking tussen de Staat en de MIVD had geheim moeten blijven, maar omdat er door de rechtszaak van A. steeds meer over naar buitenkomt, heeft de MIVD een "minnelijke regeling" met het duo getroffen.