De verdachte advocate Annette M. ontkent dat ze deel heeft uitgemaakt van een criminele organisatie en zich schuldig heeft gemaakt aan witwassen en valsheid in geschrifte.

In haar eerste openbare verweer benadrukte haar raadsman Frank van Ardenne vrijdag dat de advocate gewoon haar werk heeft gedaan en dat er spijkers op laag water worden gezocht.

Annette M. uit Kolhorn was de civiele advocate van Stijn F., de directeur van een Eindhovens gokbedrijf dat volgens vermoedens fungeerde als witwasfabriek voor drugsgeld. Justitie zegt dat het online casino sjoemelde met de prijsuitkering en dat meer dan 100 miljoen euro crimineel geld is witgewassen.

De advocate werd een jaar geleden aangehouden en zat twee weken vast. De rechter liet haar vrij wegens gebrek aan bewijs maar voor het Openbaar Ministerie (OM) blijft ze een van de hoofdverdachten in de grote strafzaak.

Het OM schildert haar af als een consigliere, raadgever van een maffiabaas. De aanklager denkt dat de advocate heeft gelogen in de aanvraag voor een vergunning, contracten vervalste en de 'fopstructuur’ van het bedrijf heeft opgezet.

Schandalig

''Bedriegen zit niet in haar aard. Ze heeft integer gehandeld. Alles is zuiver. Bovendien heeft ze geen enkel motief’’, zei Van Ardenne in de rechtbank in Den Bosch over de beschuldigingen.

Annette M. reageerde zelf ook. Ze vindt dat ze schandalig is behandeld. ''Ik vind het ontluisterend dat er een strafzaak tegen een gokbedrijf is begonnen terwijl justitie geen clou heeft van de wet op de kansspelen. Er wordt gedaan of ik intensief betrokken was, maar dat is helemaal niet zo."

De rechtszaak vrijdag ging over de geheime dossiers die bij M. in beslag zijn genomen en in een kluis liggen. De officier van justitie denkt in de documenten meer bewijs te vinden maar de advocate wil ze terug.

De rechtbank doet op 24 april uitspraak.