Het hoger beroep van de in Marokko tot twintig jaar cel veroordeelde Hamza B. begint volgende week donderdag. Dat is vrijdag bekendgemaakt.

Hamza B. is in december door de rechtbank in Tanger veroordeeld voor betrokkenheid bij de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt eind 2012. Na de schietpartij was hij naar Marokko vertrokken, waar hij werd aangehouden.

Twee van zijn vermeende mededaders, Adil A. en Anouar B., hoorden maandag in Amsterdam levenslang tegen zich eisen.

Afgelopen week werd bekend dat in het vonnis van Hamza B. onjuiste informatie is opgenomen. Nadat dit was gebleken, heeft het Amsterdamse OM de Marokkaanse autoriteiten hiervan op de hoogte gesteld.

Geen vertaalfouten

Het OM laat weten dat het dossier dat door Nederland is overgedragen aan Marokko geen vertaalfouten bevat en dat voor het hoger beroep de juiste informatie beschikbaar is. De zaak van Hamza B. zal geheel opnieuw worden bekeken.

De dubbele liquidatie waarbij Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) werden gedood was bijzonder gewelddadig. De beelden van de doorzeefde Range Rover van de doelwitten zijn er het symbool van geworden. Tijdens hun vlucht schoten de daders vanuit de auto ook nog van dichtbij met een kalasjnikov op twee motoragenten.

Het beoogde doelwit van de daders was waarschijnlijk de crimineel Benaouf A. Hij wist te ontsnappen door in het water tussen de woonboten te springen. Benaouf A. zegt dat hij Anouar B. heeft herkend als één van de schutters.