Een lid van een arrestatieteam dat in 2013 een 18-jarige scooterrijdster doodreed, is daar vrijdag voor veroordeeld.

De rechtbank in Den Bosch legde de man een half jaar voorwaardelijke rijontzegging op. Justitie had vrijspraak gevraagd

In een colonne van politieauto's reed de politieman met sirene en zwaailicht door Eindhoven. Hij was met collega's op weg naar een verwarde man die dreigde zichzelf en politiemensen dood te schieten.

Hij reed hard en door rood. Volgens de rechtbank had hij zijn snelheid moeten aanpassen toen hij het kruispunt naderde zodat hij kon anticiperen op het gedrag van medeweggebruikers. De man werd veroordeeld wegens overtreding van de Wegenverkeerswet.

Video: Reactie voorzitter rechtbank

De politieman werd aanvankelijk niet vervolgd. Nabestaanden dienden daarover een klacht in bij het gerechtshof, waarna de zaak alsnog aan de rechtbank werd voorgelegd.

Aangeslagen

Hoewel hij erg aangeslagen is door de dood van de scooterrijdster, vindt de politieman zelf niet dat hem een strafrechtelijk verwijt valt te maken. Hij heeft een specialistische rijopleiding gevolgd en kende de regels. Bovendien handelde hij in opdracht van zijn sectiecommandant. Maar dat ontslaat hem volgens de rechtbank niet van zijn verantwoordelijkheid.

Het is nog niet duidelijk of justitie in beroep gaat. "We gaan eerst het vonnis bestuderen'', zei een woordvoerster van het Openbaar Ministerie. Ook Boudewijn van Eijck, de advocaat van de politieman, gaat nog even goed nadenken over een eventueel hoger beroep. "Maatschappelijk gezien begrijp ik het vonnis wel, maar juridisch gezien niet."

Moeder

De moeder van het slachtoffer wilde vrijdag niets zeggen. Haar advocaat Marijn Zuketto reageerde getergd: ''Dit was niet nodig geweest als meteen was erkend dat het was fout gegaan. Dat wringt. De politie moet begrijpen dat ze anders moeten rijden.''

De advocaat denkt na over vervolgstappen, bijvoorbeeld tegen de commandant van het arrestatieteam: ''Ik ben hier nog niet klaar mee.''