Een Somalische piraat is donderdag in hoger beroep veroordeeld tot zes jaar cel. 

Volgens het gerechtshof in Den Haag was hij betrokken bij het in oktober 2012 in een hinderlaag lokken van Nederlandse mariniers. Een tweede verdachte werd vrijgesproken, wegens gebrek aan bewijs.

Van deze Ali J. is zijn aandeel onduidelijk gebleven, concludeert het hof. Zijn voorarrest wordt daarom direct opgeheven.

Voor de veroordeelde piraat geldt dat het hof concludeert dat hij met een vuurwapen gericht op de mariniers heeft geschoten. "De mariniers hebben voor hun leven moeten vrezen. Zijn handelen is schokkend'', stellen de rechters. Het gaat volgens hen bovendien om geweld tegen mensen "die zich inspannen voor de veiligheid van een door geweld geteisterd land."

Advocaat Göran Sluiter van de veroordeelde piraat is "diep teleurgesteld". Hij stelt dat de Iraanse bemanning zijn cliënt heeft geïdentificeerd, maar dat hij deze getuigen niet zelf heeft kunnen ondervragen.

"Er valt van alles aan te merken op hun verklaringen, maar ik heb ze daar niet mee kunnen confronteren. Daar is geen moeite voor gedaan bij de Iraanse autoriteiten.'' Sluiter denkt dat zijn cliënt deze veroordeling wel bij de Hoge Raad gaat aanvechten.

Twee andere veroordeelde piraten gingen niet in hoger beroep tegen hun eerder opgelegde gevangenisstraf. Zij zijn inmiddels na het uitzitten van hun straf teruggekeerd naar Somalië.

Hr. Ms. Rotterdam

De betrokken Nederlandse militairen werden destijds van dichtbij onder vuur genomen toen ze voor de kust van Somalië een schip wilden controleren tijdens een missie tegen piraterij.

Ze zaten in drie open bootjes van de Hr. Ms. Rotterdam en waren voor een controle onderweg naar een Iraans vissersschip, toen ze plotseling onder vuur werden genomen met automatische wapens. De vissersboot bleek gekaapt door piraten.

De mariniers schoten terug. Ook van de Rotterdam is geschoten. De vissersboot vloog daardoor in brand, waarna de opvarenden overboord sprongen.

De mariniers ondernamen een reddingsactie, maar werden ook toen onder vuur genomen, vanaf de vissersboot en vanaf het strand. 25 drenkelingen konden worden gered, één Iraans gegijzeld bemanningslid is verdronken. Onder de drenkelingen bevonden zich ook de vier verdachten.