De rechtbank in Assen heeft het crimineel duo dat vorig jaar een spoor van geweld trok door Nederland en Duitsland flinke gevangenisstraffen opgelegd. Antonio van der P. (26) kreeg zestien jaar cel, Enise B. (20) twaalf jaar.

Dat maakt de rechter donderdag bekend. De verdachten waren zelf niet bij de uitspraak in de rechtbank aanwezig. 

De straf is gedeeltelijk conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Begin maart vroeg het OM zestien jaar cel voor Van der P. en veertien voor zijn vriendin B. 

Volgens de rechtbank hebben Van der P. en B. zich schuldig gemaakt aan onder meer poging tot doodslag, diefstal, zware mishandeling, ontvoering en afpersing. ''Ze hebben in kort tijdsbestek een groot aantal zeer ernstige en zeer gewelddadige misdrijven gepleegd'', motiveerde de rechtbank.

Video: Verklaring van persrechter over veroordeling

Inbreuk

Het duo heeft ''een ernstige, diepe en vaak ook vernederende inbreuk gemaakt op lichamelijke en geestelijke integriteit van de slachtoffers'', stellen de rechters. Veel van hen zijn nog steeds onder behandeling.

De straf voor B. valt iets lager uit dan de eis van het OM omdat volgens de rechtbank niet in alle gevallen kan worden bewezen dat zij ''bewust en nauw'' samenwerkte met haar vriend Van der P. B. wordt wel poging tot doodslag verweten bij een vrouw uit Meppel. Die werd door Van der P., om haar te dwingen haar pincode af te geven, met een mes in de lies gestoken.

B. sloeg de vrouw om dezelfde reden met een pan hard op het hoofd, stelt de rechtbank. ''Dat B. niet heeft gestoken is niet van belang, de handelingen zijn inwisselbaar.''

Geweld

Het criminele duo liet in februari vorig jaar een spoor van geweld achter in Nederland en Duitsland. Het gaat onder andere om diefstal, zware mishandeling en afpersing. Van der P. wordt daarnaast verdacht van poging tot doodslag bij een schietpartij op een camping in Enschede.

De twee sloegen ook toe in de Drentse plaatsen Echten en Meppel en het Noord-Brabantse Lage Mierde. Van der P. en B. werden uiteindelijk na een achtervolging van ruim twee weken, waarbij 150 politiemensen werden ingezet,  op 26 februari opgepakt in Duitsland.

Video: Misdaadduo krijgt 16 en 12 jaar cel

Te hoog

Advocaat Peter Plasman vindt de straf voor B. veel te hoog. ''Ik had echt een lagere straf verwacht'', zei Plasman na het vonnis van de rechtbank. De raadsman vindt dat de rechters er onvoldoende rekening mee hebben gehouden dat B. nooit eerder met politie en justitie in aanraking is geweest. Ook is zij in tegenstelling tot haar vriend Antonio van der P. ''op enkele cruciale'' punten vrijgesproken, terwijl B. slechts vier jaar minder celstraf kreeg opgelegd. Plasman kon nog niet zeggen of hij in hoger beroep gaat.

De slachtoffers van het duo op de camping bij Enschede zijn tevreden over het vonnis, liet hun woordvoerder Marius Dijke weten. Er is wel enige teleurstelling over de iets lagere straf voor B. ''maar voldoening overheerst'', zo zei hij. Erger vinden de slachtoffers het dat het duo donderdag niet zelf voor de rechtbank is verschenen. ''Als je zulke dingen op je geweten hebt, moet je er ook nu zijn.''

De rechtbank bepaalde verder dat van der P. en B. hun slachtoffers een schadevergoeding van in totaal ruim 100.000 euro moeten betalen.

Video: Het criminele pad van het duo

Wat u moet weten over de zaak van het criminele duo