De wolf die begin maart door Groningen en Drenthe zwierf, is afkomstig uit een roedel wilde wolven in Duitsland.

Dat melden de provincies Groningen en Drenthe donderdag.

Dat het om een Duitse jonge wolf uit de regio Hamburg-Bremen gaat, is het resultaat van een DNA-analyse van onderzoeksbureau Alterra. Voor het onderzoek zijn twee dode schapen onderzocht en is op basis van verwondingen meer inzicht verkregen in het leefgebied van de wolf. 

Via een genetische test is er bij ten minste één schaap het DNA van een wolf aangetroffen. Uit een tweede, uitgebreidere, test bleek dat de wolf afkomstig was uit de roedel 'Munster' in de regio Hamburg-Bremen. De wolf was één van de zes jongen die in deze roedel in het voorjaar van 2014 zijn geboren. 

Volgens de onderzoekers heeft de jonge wolf vermoedelijk het territorium van zijn ouders verlaten om op zoek te gaan naar een eigen leefgebied. De a-typische verwondingen bij de schapen suggereert dat het om een wolf ging die nog niet veel ervaring had met het vangen en doden van grote prooidieren. 

Schade

Beide provincies geven aan dat ze, samen met het Faunafonds, zorg dragen voor de verdere afwikkeling van de schade bij de gedupeerde boeren nu het duidelijk is dat de wolf verantwoordelijk is voor het doden van enkele schapen. 

De wolf is overigens in Duitsland voor het laatst gezien op 13 maart, in de omgeving van Oldenburg. Daarna is de wolf niet meer gesignaleerd.