In Amsterdam is woensdag twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen de 52-jarige man die ervan wordt verdacht vorig jaar een man neer te hebben geschoten in Amsterdam-Noord.

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM).

De verdacht zou zondag 4 mei 2014 rond 3.15 een 31-jarige Amsterdamse man op het Nesserland hebben doodgeschoten. Ambulancepersoneel constateerde dat het slachtoffer door schotverwondingen om het leven was gekomen. Ook een andere man raakte gewond, hij werd in zijn been geschoten.

Volgens de officier van justitie was er sprake van "een weloverwogen moord". Het slachtoffer was aanwezig bij een feest tegenover het huis van de verdachte. Toen de 31-jarige man naar buiten kwam, werd hij neergeschoten.

Volgens de officier van justitie was er sprake van een executie. De man werd neergeschoten in het bijzijn van zijn vrienden.

Motief

Het motief van de moord is onduidelijk. De verdachte stelt dat zijn kinderen werden lastiggevallen door het slachtoffer. 

"De nabestaanden zien zich geconfronteerd met het verlies van hun zoon en broer, waarvan zij nooit afscheid hebben kunnen nemen", aldus de officier. "We kunnen ons allemaal voorstellen hoe afschuwelijk dit verlies voor hen is. Ook de aanwezigheid van vele vrienden en familie bij de zitting geeft aan hoe groot de impact van deze feiten is geweest."

De rechter doet 15 april zijn uitspraak over de zaak.