Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Lelystad celstraffen tot drieënhalf jaar geëist voor pooiers die twee kwestbare meisjes van zestien en zeventien jaar tot prostitutie hadden gedwongen.

Een van de meisjes was weggelopen uit een inrichting. De ander gaf uiteindelijk de hoop op een leven buiten de prostitutie op: "Ik was goedkoop en dat zou de rest van mijn leven zo blijven."

In beide gevallen werd de 'loverboy'-werkwijze togepast. Een van de zeven jonge mannen die verdachten zijn in de zaak, ging een relatie aan met het meisje en zei na verloop van tijd dat ze geld kon verdienen door met mannen te ‘praten’ of te ‘daten’.

Zo werd ze er geleidelijk toe gebracht om prostitutiewerkzaamheden te verrichten. Dit vond plaats begin 2013 in onder meer Almere, Leusden, Hengelo, Almelo, Zwolle en Lelystad. De mannen regelden de afspraken en de meisjes moesten de verdiensten afstaan.

163 klanten

Het 17-jarige meisje had ongeveer 163 klanten in diverse hotels of ging naar de mannen thuis. De mannelijke hoofdverdachte gedroeg zich agressief en bedreigend tegenover haar. Er werden ook foto’s gemaakt voor seksadvertenties.

Vanwege de leeftijd van de meisjes is dat volgens het OM aan te merken als het vervaardigen en verspreiden van kinderpornografische afbeeldingen.