De lentestorm die dinsdag over Nederland raasde, heeft naar schatting rond 10 miljoen euro schade aangericht. De harde wind bleef ook woensdag voor overlast en vertragingen van het vliegverkeer op Schiphol zorgen.

Volgens het Verbond van Verzekeraars gaat het bij de 10 miljoen om schade aan opstal en inboedel van particulieren en bedrijven. Verzekeraars merken dat het onstuimige weer al drie dagen schade aanricht.

''De hevige windstoten en rukwinden - vooral zondag in combinatie met veel neerslag - waren zondag en maandag al goed voor een geschatte schade van circa 4 miljoen euro’’, aldus het verbond.

De hevige wind zorgde voor omgevallen bomen, weggewaaide dakpannen, losliggende dakplaten en rondvliegende takken en puin. Daarbij was er in veel gevallen ook waterschade.

Veel schade

Volgens de verzekeraars werd vooral veel schade gemeld in het Noorden, in de kustregio’s en Midden-Nederland. Op de afdelingen schadeafhandeling hebben verzekeraars extra personeel ingezet om de duizenden claims zo snel mogelijk af te handelen.

''De lentestorm is de tweede miljoenenstorm van 2015. In het tweede weekend van januari stormde het ook. Toen bedroeg de geschatte schade ook enkele miljoenen euro’s'', stelt het Verbond van Verzekeraars.

Dergelijke miljoenenstormen komen gemiddeld zo’n vijf keer per jaar voor in Nederland. Voertuigschade en schade aan overheidseigendommen en landbouw zijn in deze schattingen meegenomen.

Video: Ruim 1300 stormmeldingen

Schiphol

Schiphol had woensdag nog steeds te kampen met tientallen annuleringen en vertragingen oplopend tot een uur. Vermoedelijk hoeven in de nacht van woensdag op donderdag geen mensen meer op het vliegveld te overnachten.

De luchthaven moest dinsdag ongeveer negentig vluchten annuleren vanwege de stormachtige wind. Schiphol had dinsdagavond 250 veldbedden neergezet voor passagiers die waren gestrand.

Europa

In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zijn zeker tien mensen omgekomen door de storm Niklas. De wind is in de loop van de nacht van dinsdag op woensdag wat gaan liggen, net zoals in Nederland. De storm velde bomen en beschadigde auto's, huizen en stroomkabels.

Ook raakten veel mensen gewond. Gestrande reizigers moesten de nacht van dinsdag op woensdag doorbrengen in noodlocaties. In de Alpen is er door de harde wind, verse sneeuw en de hoger wordende temperaturen extra kans op lawines.