Twee drankrijders die hun rijbewijs terugwilden, vangen bot bij de Haagse rechtbank. Ze hadden in een kort geding verzocht om het alcoholslotprogramma (ASP) te staken, zodat ze hun rijbewijs zouden terugkrijgen.

Dat gaat niet door nu de Raad van State (RVS) en de Hoge Raad een streep hebben gezet door het alcoholslotprogramma.

De twee moesten deelnemen aan het programma omdat ze betrapt waren achter het stuur met te veel alcohol op. Maar ze lieten het slot niet inbouwen omdat ze dat niet kunnen betalen - het kost zo'n 4.000 tot 5.000 euro. Automobilisten die niet deelnemen aan het programma, mogen vijf jaar niet rijden.

Video: Bestuurders krijgen rijbewijs niet terug

Omdat de twee bestuurders geen beroep hebben ingesteld nadat ze het ASP kregen opgelegd, is deze beslissing van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) definitief geworden, stelt de rechtbank. De Raad van State heeft duidelijk gesteld dat in deze gevallen herziening niet mogelijk is.

Het CBR zou de oplegging van het ASP opnieuw kunnen overwegen, maar heeft volgens de rechtbank al verklaard dat niet te willen doen in deze twee gevallen.

De advocaten van de twee bestuurders betoogden twee weken geleden voor de rechter dat er nu sprake is van rechtsongelijkheid en dat het alcoholslotprogramma ook moet worden teruggedraaid voor mensen die het vóór de uitspraak van de Raad van State opgelegd hebben gekregen, maar niet hebben kunnen deelnemen omdat ze het slot niet kunnen betalen.