Hoewel de lentestorm van dinsdag over haar hoogtepunt is, moet er tot zeker woensdagochtend nog rekening gehouden worden met zeer zware windstoten.

Het KNMI heeft de code oranje beëindigd, maar dat wil nog niet zeggen dat de lentestorm al helemaal achter de rug is.

Rijkswaterstaat waarschuwt mensen die woensdag de weg op moeten, voorzichtig aan te doen. Het zal tijdens de ochtendspits nog steeds erg hard waaien en ook worden er buien, mogelijk met hagel, verwacht.

''Het advies aan vrachtrijders om niet de weg op te gaan met een lege of lichte wagen, geldt ook woensdag nog'', aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Vanwege de lentestorm waaiden er overdag vooral veel vrachtwagens om. De meeste voertuigen zijn inmiddels weggetakeld.

''Er zullen nog steeds gevaarlijke situaties en overlast op de wegen zijn. Vooral in de kustprovincies.'' De provincies die aan zee grenzen, hebben volgens de woordvoerder naar verwachting tot woensdagmiddag last van het stormachtige weer. In de andere delen van het land wordt eerder al iets rustiger.

In Ede is door de storm een persoon overleden, doordat een bedrijfspand deels instortte. Een ander raakte daarbij zwaargewond.

Meldingen

In totaal zijn 1.327 meldingen via het hulpdienstennetwerk P2000 uitgestuurd over de storm en stormschade. De meeste meldingen kreeg de regio Rotterdam-Rijnmond te verwerken (127), gevolgd door Noord- en Oost-Gelderland (121).

Dat meldde Alarmeringen.nl dinsdagavond. De steden Rotterdam en Amsterdam werden relatief gezien het zwaarst getroffen. In de Maasstad werden 55 meldingen gedaan en in Amsterdam 43.

Avondspits

De avondspits verliep uiteindelijk niet veel drukker dan normaal. De grote problemen op de Nederlandse wegen eerder op de dag vanwege het stormachtige weer zijn grotendeels voorbij.

Dat melden de ANWB en Rijkswaterstaat aan NU.nl. Op het hoogtepunt stond er ongeveer 190 kilometer aan file. Voor de rest van de avond gewaarschuwd voor zeer zware windstoten op de weg. Er worden windstoten tot 110 kilometer per uur verwacht.

Ook trekken er vanuit de kust buien het land binnen die gepaard kunnen gaan met hagel en onweer. De buien zijn vooral plaatselijk, maar kunnen verraderlijk zijn.

Schiphol

Schiphol vangt in de nacht van dinsdag op woensdag passagiers op die door de storm op de luchthaven gestrand zijn. Ongeveer negentig vluchten zijn vanwege de storm geannuleerd. Het is niet duidelijk hoeveel mensen gebruik zullen maken van de bedden op de G-pier. Volgens een woordvoerster van de luchthaven brengen veel luchtvaartmaatschappijen ook passagiers onder in hotels.

De vertragingen liepen door de storm in de loop van de dag steeds meer op, tot ongeveer anderhalf uur. Na 18.00 uur kwamen er nog buien met hagel, onweer en windstoten. Het baangebruik was door de sterke westen- en noordwestenwind veel lager dan normaal.

Ook het inkomende vliegverkeer had last van de wind. Schiphol informeerde passagiers via social media en boekte ze waar mogelijk om.

Het Nederlandse Rode Kruis is door Schiphol gevraagd om tussen 22.00 uur dinsdag en 06.00 uur woensdag een EHBO-post in te richten. De hulpverleningsorganisatie heeft daarvoor drie medewerkers beschikbaar gesteld.

Video: Wind teistert landende vliegtuigen Schiphol

Treinverkeer

Ook het treinverkeer heeft last van de storm. Op diverse trajecten reden geen treinen omdat er een boom op het spoor was gevallen. Inmiddels zijn de meeste bomen weer weggehaald.

Het traject tussen Assen en Hoogeveen zal nog tot donderdagochtend hinder ondervinden. Een woordvoerder van spoorbeheerder Prorail meldt dat de boom zowel de bovenleiding als het portaal waaraan de leiding is bevestigd, heeft beschadigd. De bovenleiding en het portaal moeten helemaal worden vernieuwd.

In de tussentijd rijden bussen als vervangend vervoer tussen Hoogeveen en Assen.

Scheepvaart

De opblaasbare stuw die dinsdag bij Ramspol werd opgezet, veroorzaakt overlast voor scheepvaart tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer. De zogeheten balgstuw in het water tussen Overijssel en Flevoland werd dinsdag gevuld met water en lucht om het gebied rond het Zwarte Meer te beschermen tegen hoog water uit het Ketelmeer.

Het water moet verder zakken voordat de stuw weer plat op de bodem ligt en schepen er weer overheen kunnen. Dat zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Pas als het water laag genoeg staat, kan de stuw terug in zijn bak zakken. Duikers moeten dan nog kijken of de waterkering inderdaad plat genoeg op de bodem ligt, zodat schepen er niet achter blijven hangen. De verwachting van Rijkswaterstaat is dat schepen er woensdagochtend rond 10.00 uur weer overheen kunnen varen.

Video: Waterkeringen dicht vanwege storm

Actuele weerbericht | Actuele situatie op de weg