
'Sterfdatum Anne Frank een maand eerder dan gedacht'
Het Rode Kruis stelde hun sterfdatum destijds vast tussen 1 en 31 maart 1945, maar nieuw onderzoek wijst uit dat dit al in februari van dat jaar moet zijn geweest.
De exacte datum waarop de Joodse meisjes tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen, is niet bekend. De Anne Frank Stichting komt in een nieuwe zoektocht naar de laatste maanden van Anne en Margot tot een andere overlijdensdatum, omdat ze de kans dat zij in maart nog leefden niet aannemelijk acht.
De onderzoekers bestudeerden onder meer de archieven van het Rode Kruis, Bad Arolsen, de Gedenkstätte Bergen-Belsen en getuigenissen van overlevenden.
Anne en Margot stierven in het kamp aan de gevolgen van vlektyfus.
Begin februari
Het lijkt erop dat de meisjes al voor begin februari symptomen van de ziekte hadden, zo tonen verklaringen van medegevangenen aan. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu overleden de meesten ongeveer twaalf dagen na de eerste verschijnselen.
De zusjes arriveerden na een zware reis van twee dagen in november 1944 op hun laatste bestemming. Hier stond een tentenkamp dat diende als verblijfplaats voor grote transporten van dwangarbeidsters. Verlichting ontbrak en de watervoorziening was primitief.
De tenten lekten en waren overvol en het stro om op te slapen zat vol luis. Na een hevige storm die de tenten vernielde, verbleven de vrouwen in barakken. De zussen waren volgens een barakgenote al te zwak om te werken.
Het blijft een raadsel wanneer ze precies zijn omgekomen in februari. Zoals een van de kampgenoten zei: "Op een dag waren ze er gewoon niet meer".
Beiden hadden eigenlijk als dwangarbeidsters moeten werken in de Duitse oorlogsindustrie. Hun moeder Edith bleef achter in Auschwitz-Birkenau.