Het KNMI waarschuwt voor extreem weer en heeft daarom code oranje afgekondigd in het noorden van Nederland. Voor de rest van het land geldt code geel. 

Door omvergeblazen vrachtwagens en bomen op de weg is de ochtendspits ruim twee keer zo zwaar als normaal geworden.  Op het hoogtepunt van de ochtendspits stond ongeveer 350 kilometer file. Op een normale dinsdagochtend is dat ongeveer 150 kilometer. De avondspits kan ook flinke hinder ondervinden.

Video: Vrachtwagen gekanteld door harde wind

De Verkeers Informatie Dienst heeft zeker vijftien vrachtwagens geteld die zijn omgewaaid en spreekt van een uitzonderlijke situatie. Op veel snelwegen geldt een adviessnelheid van 50 of 70 kilometer.

De A50 van Zwolle richting Apeldoorn is afgesloten bij Vaassen. Op de A27 zijn er problemen van Almere naar Huizen en van Utrecht naar Gorinchem, melden de ANWB en Rijkswaterstaat.

Eerder op de dag waren vrachtwagens geschaard en gekanteld op onder meer de A6 (bij de Ketelbrug), de A50 (bij de Waalbrug en bij Veghel) en de N50 (Ramspolbrug).

Rijkswaterstaat waarschuwt vrachtwagenchauffeurs daarom voor de gevaarlijke rijomstandigheden. Als de vrachtwagen leeg of licht beladen is, kunnen de chauffeurs beter niet over bruggen en hooggelegen weggedeeltes rijden.

Houtribdijk

Vanwege de harde wind kan het verkeer voorlopig niet over de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen. De N-weg is dinsdagmiddag gesloten. Het water slaat over de weg en laat daar grind en takken achter, aldus de provincie Flevoland. Het is nog niet bekend wanneer de weg weer opengaat.

Op de dijk is dinsdag aan het einde van de ochtend windkracht 10 gemeten. Er staan bovendien windstoten tot 114 kilometer per uur, aldus Weeronline.nl.

Volgens het verbond van verzekeraars is er zeker al een paar miljoen schade door het stormachtige weer sinds afgelopen zondag.

Video: Houtribdijk dicht vanwege storm

Schiphol

Zo'n tachtig vluchten zijn dinsdagochtend geannuleerd op Schiphol als gevolg van de harde wind. Ook zijn er vertragingen van ongeveer een halfuur, die in de loop van de ochtend kunnen oplopen. Een woordvoerder van de luchthaven verwacht dat het zeker de hele dag stormachtig blijft.

Het baangebruik is door de sterke westen- en noordwestenwind niet optimaal. Ook het inkomend vliegverkeer heeft last van de wind. Reizigers moeten voor hun vertrek goed de vluchtinformatie checken via de app of website. Ook mensen die iemand van Schiphol komen ophalen, doen er volgens de woordvoerder slim aan dit te doen.

De KLM heeft al een aantal vluchten, vooral binnen Europa, geschrapt. Een woordvoerder zegt dat de KLM passagiers probeert om te boeken en vooraf te informeren over vluchten die niet doorgaan. Een aantal KLM-vluchten met bestemming Schiphol is uitgeweken.

Anders dan op Schiphol zijn op Rotterdam The Hague Airport dinsdagochtend nog geen binnenkomende of uitgaande vluchten uitgevallen. ''Het waait hier wel hard, maar we hebben er nauwelijks last van'', aldus een woordvoerder.

Brabant

De veiligheidsregio Midden West-Brabant laat weten dat de brandweer in de hele regio druk is met schademeldingen. Het gaat om vallende takken, omgewaaide bomen en wateroverlast.

De brandweer in Twente meldt tussen 6.00 en 9.00 uur circa vijftien meldingen van stormschade te hebben gehad. In de meeste gevallen ging het om bomen over de weg.

Schip vastgelopen

Op de Westerschelde werd het containerschip Sea Land Meteor door de harde wind uit koers geblazen. Het schip strandde bij Vlissingen maar kon in de loop van de ochtend worden vlotgetrokken. De bemanningsleden bleven aan boord en zijn ongedeerd.

Rijkswaterstaat heeft de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel gesloten vanwege hoge waterstanden. Om te voorkomen dat Delfzijl en omgeving een nat pak krijgen, sluit waterschap Noorderzijlvest dinsdagavond de dijkdoorgangen rond de Groningse havenstad.

Video: Schip vast in Westerschelde

Treinen

Tussen Zwolle en Heino is er een boom op het spoor gevallen en rijden er geen treinen. Tussen Amsterdam Centraal en Breda rijden een groot deel van de dag minder intercity's vanwege de weersomstandigheden. 

Tussen Schiphol en Den Bosch en Ede-Wageningen rijden vooralsnog minder treinen door een versperring. Tussen Assen en Beilen rijden helemaal geen treinen door een defecte bovenleiding.

De NS raadt reizigers aan niet per trein naar Duitsland te gaan. De treinen hebben veel last van de storm. In Duitsland staat een aantal NS-treinen stil bij stations. Zo kunnen de intercity's naar Berlijn de Duitse hoofdstad niet bereiken.

Windstoten

Landinwaarts hebben de windstoten snelheden van 75 à 90 kilometer per uur en in de kustgebieden van 90 à 100 km/uur.

In het Waddengebied kunnen aan het einde van de ochtend en aan het begin van de middag mogelijk topsnelheden tot 120 km/uur worden bereikt. Volgens Weeronline neemt pas 's avonds de kans op zware windstoten in het binnenland af.

Weerwaarschuwing

Heeft u foto's van het stormachtige weer? Upload deze via NUfoto

Heeft u video's van het stormachtige weer? Stuur ze op naar de redactie

Bekijk de actuele verkeerssituatie