De Appeltjes van Oranje gaan dit jaar onder meer naar Voedsel Focus Amersfoort. De voedselbank verstrekt wekelijks zo’n vierhonderd voedselpakketten aan huishoudens in de regio.

Ook Stichting Krusada op Bonaire en New Dutch Connections uit Utrecht krijgen de prijs, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst maandag.

De Appeltjes zijn bestemd voor initiatieven die mensen met elkaar verbinden. Ze worden op 21 mei uitgereikt door koningin Máxima. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje, dat is gemaakt door prinses Beatrix, en 15.000 euro.

De Utrechtse stichting New Dutch Connections helpt jongeren in asielzoekerscentra door hun talenten verder te ontwikkelen en ze op weg te helpen naar een economisch zelfstandig bestaan. Krusada ondersteunt sinds 1999 mensen op het Antilliaanse eiland Bonaire die het in de maatschappij niet redden.

Beter voor elkaar

Het thema is dit jaar Beter voor elkaar. Het Oranje Fonds wil zo de aandacht vestigen op mensen die moeilijk meekomen in de maatschappij, voornamelijk om sociaaleconomische redenen. In december konden alle Nederlanders stemmen op hun favoriete project.

Koning Willem-Alexander is bij de uitreiking van de Appeltjes van Oranje op Paleis Noordeinde in Den Haag. De koning en koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.