De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zet de komende tijd honderd extra medewerkers in vanwege het groeiend aantal 'nareisaanvragen'. 

Dat maakt hoofddirecteur Rob van Lint van de IND maandag in Den Haag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers.

Vooral gezinsleden van reeds door Nederland opgenomen Syrische vluchtelingen dienen die nareisaanvragen in. 

Op dit moment worden wekelijks ongeveer zevenhonderd nareisaanvragen gedaan. Het totale aantal IND-medewerkers dat hiermee in de weer is, wordt met die honderd verdubbeld. 

Gezinsleden kunnen binnen drie maanden nadat vader of moeder hier een vergunning heeft gekregen een aanvraag indienen om ook naar Nederland te komen. Gezien de situatie van achtergebleven gezinsleden, in Syrie of in de vluchtelingenkampen, had de IND ook al veel nareisverzoeken verwacht.

Video: IND wil extra mankracht voor 'nareisaanvragen'

Wachten

Door de sterke stijging liggen er nu 12.000 zaken op behandeling te wachten. Met het extra personeel hoopt de IND de wachttijden terug te brengen.

Vorig jaar zijn ruim 30.000 asielaanvragen ingediend in Nederland, waarvan bijna 22.000 eerste aanvragen. De rest waren vervolgaanvragen en nareizigers. Dat is ruim een verdubbeling van het aantal in 2013. De piek heeft alles te maken met de oorlogssituatie in Syrië en een hoge instroom van mensen uit Eritrea in het voorjaar.

Fors meer asielverzoeken werden ingewilligd. In 2013 was dat 47 procent van alle aanvragen en in 2014 steeg dat naar 65 procent. Vooral Syriërs en Eritreeërs trokken het gemiddelde omhoog. Van deze beide groepen mogen negen op de tien asielzoekers in Nederland blijven, meldt het ministerie van Justitie.

Vluchtredenen

De vluchtelingen uit Eritrea, veelal mannen, hebben verschillende vluchtredenen, zei Van Lint. Hun instroom is vanaf december opgedroogd.

Volgens Van Lint komt dat mogelijk door de strenge aanpak van mensensmokkelaars die waarschijnlijk achter de instroom zaten. "Maar we weten dat niet zeker. Wel zien we dat Duitsland en Zweden daarna meer mensen uit Eritrea binnenkregen."

Ook dit jaar verwacht de IND ongeveer 30.000 asielaanvragen.